ODEMČENO: Rodinný dům bez ruského plynu nepostavíte, hasiči kupují kontejnery na elektromobily, NFT jsou na steroidech

Bored Ape

Bored Ape Zdroj: Bored Ape

NFT z kolekce Bored Ape Yacht Club
NFT z kolekce Bored Ape Yacht Club
NFT z kolekce Bored Ape Yacht Club
NFT z kolekce Bored Ape Yacht Club
Bored Ape Yacht Club
9
Fotogalerie

Bez ruského plynu dům nepostavíme. Stavaři varují, že přijdou o cihly, tašky i o lidi. Hasiči topí hořící elektromobily v kontejnerech. Mají ale jen dva a přikupují další. NFT jsou akcie na steroidech, říká investor Petr Mára. Zájem o riskantní investice ale trvá.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného.

Odemykáme >>>

Bez ruského plynu dům nepostavíme. Stavaři varují, že přijdou o cihly, tašky i o lidi

Potenciální hrozba, že by Rusko odstavilo od dodávek plynu kromě Bulharska a Polska další evropské státy včetně Česka, vyvolává vážné obavy i v tuzemském stavebnictví. Společnost Wienerberger, největší výrobce pálených cihel a střešních tašek, už varovala běžné klienty, prodejny stavebnin, ale i významné developery, že by jim v případě odstávky plynu nedokázala dodat ani objednané cihly, ani tašky. Uzavření kohoutků s plynem by však postihlo celý trh, jehož zástupci varují před možným kritickým dopadem na stavby a propouštění.    

Odemykáme >>>

Hasiči topí hořící elektromobily v kontejnerech. Mají ale jen dva a přikupují další

Počet elektromobilů na českých silnicích stoupá a s ním i pravděpodobnost jejich požárů, ať už způsobených zkratem, přehřátím při nabíjení či dopravní nehodou. Zlikvidovat požár v případech, kdy začnou hořet i bateriové články, je přitom neskonale náročnější než se vypořádat s požárem vozu se spalovacím motorem. Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS) se proto připravuje na budoucí výzvy a pořizuje si příslušné vybavení.    

Odemykáme >>>

NFT jsou akcie na steroidech, říká investor Petr Mára. Zájem o riskantní investice ale trvá

Boom NFT je jedním z reliktů pandemie. Ještě v dobách hlubokého lockdownu začaly růst ceny unikátních digitálních tokenů o stovky až tisíce procent. Spolu se zájmem širší veřejnosti se ovšem objevila i řada podvodů. Spekulanti, zhoršující se ekonomická situace a další aspekty sice NFT trh poškodili, nicméně i po roce globálního boomu zájem drobných i větších investorů přetrval. Navzdory tomu, že někteří už tento trend pohřbívají. 

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

Boj nákupních košíků. Tesco a Rohlík se hádají, kdo je levnější. Deník E15 je porovnal v testu

Tesco bojuje s Rohlíkem, jedničkou na trhu v oblasti online supermarketů. Veřejně se přou o to, kdo dokáže zákazníkům nabídnout levnější potraviny. Tesco namířilo novou reklamní kampaň s názvem „Nenechte se opít…“ na konkurenční Rohlík, který o sobě prohlásil, že není dražší než kamenné prodejny.

Možnost práce odkudkoli využívají Češi hlavně k prodloužení prázdnin. Komplikací je legislativa

Žijte a pracujte, kde jen budete chtít, vzkázal šéf Airbnb zaměstnancům. Ubytovací platforma stejně jako před časem Meta a Twitter umožní všem  zaměstnancům práci ze zahraničí po dobu maximálně tří měsíců v celku v jedné lokalitě. Přestože střídavý home office zažila během pandemie většina českých firem, s myšlenkou práce na dálku doslova odkudkoli se sžívají jen postupně. Většina navíc umožňuje takový pobyt jen na pár měsíců. Od systémové proměny firmy odrazuje nejasná legislativa.

Umožníme lidem investovat s miliardáři do Sparty i Rohlíku, říká Adam Tomis z J&T

Fond J&T Arch Investments zatím spravuje majetek v hodnotě okolo třinácti miliard korun a podle investičního ředitele J&T Finance Group Adama Tomise by tato suma mohla vzrůst až na šestinásobek. Prostřednictvím fondu se movití Češi a Slováci podílejí na investicích J&T a podnikatelských aktivitách Daniela Křetínského. Fond drží podíly také ve společnostech Rohlík Tomáše Čupra či JK Education Ondřeje Kanii.

Putin se přepočítal. Éra ruských surovin v Evropě skončí

Energetická krize v Evropě byla zjevně jedním z důvodů, proč se ruský diktátor Vladimir Putin rozhodl načasovat útok proti Ukrajině na letošní únor. Nejspíše předpokládal, že fakticky ještě vyšší závislost na ruských surovinách v nouzové situaci rozmělní odpor Západu. Vládce Kremlu se přepočítal i v tomto – vedle nečekaně tvrdého odporu Ukrajinců a sjednocení západních států dosáhl toho, že se Evropská unie, byť kromě Orbánova Maďarska, hodlá zbavit ruské ropy a plynu úplně. Dříve nebo později. Těchto surovin se chce zbavit i Německo, což se ještě před pár týdny zdálo nepředstavitelné.

Čipová krize dál drtí české firmy. Musejí odkládat výrobu a zdražovat

Čipová krize zdaleka neskončila a postihuje i české firmy. Některé z nich musejí odkládat uvedení produktů na trh. Lockdowny v několika čínských městech pociťuje část dodavatelských řetězců. Válečný konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem zase hrozí nedostatkem vzácných plynů nutných k čipové produkci.

Jaroslav Krejčí: Sázka na nudnou defenzivu se letos investorům na Wall Street vyplácí

Nuda vítězí. Alespoň tak by se dalo zjednodušeně shrnout letošní dění na akciových trzích. Zatímco po řadu let populární akcie technologických lídrů, jako jsou Amazon, Netflix či Meta Platforms, upadají v nemilost a padají až o desítky procent, svou hodnotu si přinejmenším drží cenné papíry firem z pomaleji rostoucích tradičních odvětví.

Nebankovní úvěrář Acema dostal milionový trest za častý nešvar branže, neposoudil dobře klienty

Na tuzemský nebankovní byznys dopadl další milionový trest. Česká národní banka v dubnu potrestala úvěrovou firmu Acema Credit Czech. Dva a půl milionu korun pokuty dostal úvěrář mimo jiné i za přešlap, který je dlouhodobě Achillovou patou byznysu nebankovních úvěrových firem, totiž za nedostatečné posouzení schopnosti klienta splácet půjčku. Acema dostala nejvyšší pokutu ve své branži od prosince roku 2020. Tehdy ČNB za obdobný, ale závažnější prohřešek potrestala čtyřmilionovou pokutou firmu Creditstar. Acema se s centrální bankou hodlá soudit.

Schönfeld buduje nový pilíř byznysu. Staví byty za miliardu a vydává dluhopisy

Miliardář Robert Schönfeld začíná budovat novou byznysovou divizi. Loni zřídil společnost RSBC Development Financing, na jejíž investiční plány chce vydat dluhopisy ve výši 20 milionů eur, necelých 470 milionů korun. Největší investicí nové firmy je miliardový projekt ve Vysočanech, kde chce s developerskou společností Masák & Partner přeměnit bývalou továrnu vyrábějící vysavače na 243 bytů.