NFT jsou akcie na steroidech, říká investor Petr Mára. Zájem o riskantní investice ale trvá

NFTs z kolekce Bored Ape Yacht Club

NFTs z kolekce Bored Ape Yacht Club Zdroj: Bored Ape

NFT z kolekce Bored Ape Yacht Club
Bored Ape Yacht Club
Petr Mára
4
Fotogalerie

Boom NFT je jedním z reliktů pandemie. Ještě v dobách hlubokého lockdownu začaly růst ceny unikátních digitálních tokenů o stovky až tisíce procent. Spolu se zájmem širší veřejnosti se ovšem objevila i celá řada podvodů. Spekulanti, zhoršující se ekonomická situace a další aspekty sice NFT trh poškodili, nicméně i po roce globálního boomu zájem drobných i větších investorů přetrval. Navzdory tomu, že někteří ho už pohřbívají. 

NFT před rokem znala jen úzká skupina nadšenců, v prvních měsících loňského roku ovšem došlo doslova k boomu. Obecně celý kryptoměnový trh zažíval do té doby nevídaný růst, díky němuž k sobě lákal čím dál více drobných investorů, kteří doufali v rychlý zisk.

I z těchto důvodů byly NFT v kurzu, lidé doufali v podobný průběh jako právě u bitcoinu. A projektů, i těch podvodných, začalo rychle přibývat. „Minulý rok opravdu velký počet projektů prodal svoje úvodní NFT kolekce na základě příslibu budoucího vývoje,“ popisuje Martin Šťáva, spoluzakladatel startupu STRV. Jen za minulý rok dosáhly prodeje NFT 413 miliard korun. 

Co to je NFT? Podívejte se na video

Video placeholde
• Videohub

Investor Petr Mára před osmi měsíci koupil NFT z kolekce Bored Ape Yacht Club a Doodle. Nyní tokeny prodal. Za dobu, kdy je držel, jejich cena vzrostla o 250 procent. „Investice byla tři miliony, po osmi měsících je to 10 milionů,“ popisuje Mára, který naskočil na vlnu zájmu v době, kdy se o NFT sice už mluvilo v mainstreamových médiích, stále ovšem byly na úplném začátku.

„Bylo to spíše racionální rozhodnutí. Bored Ape je nejvíc vnímaný jako celebrity záležitost, kupují si ho slavné osobnosti, ale myslím, že tam jsou teď i jiné investiční příležitosti,“ říká. 

V posledních dnech se ovšem objevují spekulace, že NFT trh upadá. Například americký list Wall Street Journal napsal, že „trh NFT kolabuje“. Podle údajů ze serveru nonfungible.com rapidně ubylo denních prodejů NFT tokenů, jež dle serveru měly spadnout o 92 procent oproti vrcholu, který zažily v září. Také mělo o 88 procent ubýt aktivních NFT peněženek. Ovšem naopak podle serveru Cointelegraph roste počet uživatelů a také transakcí, které provádějí. 

NFT tak zřejmě ani ve stále horší ekonomické situaci nepřichází o svoji atraktivitu, a to ani navzdory četným podvodům. Zhoršení reputace může nastat až v dalších měsících a letech, kdy by měly být uvedeny v život slíbené projekty, kde by se měla NFT využívat.

„Řada firem slíbila vývoj her nebo jiného softwaru a nastavila tak očekávání velmi vysoko. Vývoj her je ale velmi dlouhodobý, rizikový, stojí hodně peněz. Prodat sadu profilových obrázků je jedna věc, ale doručit reálný produkt, za který zákazník platí, je něco jiného,“ myslí sí Štáva. 

Na trhu s NFT se tak místo propadu odehrává konsolidace, většinu prodejů k sobě přitahují největší projekty jako Bored Ape Yacht Club, Azuki, CloneX, Doodles nebo Moonbirds. „Celý rok si říkám, že to musí splasknout, že to půjde do háje. Ale ono vypadá, že jak na trhu neustále pumpují nové peníze, nemá šanci splasknout,“ říká Petr Mára. 

„Co do počtu transakcí či objemu trhu je NFT trh stále v dobré kondici. Nicméně jeho značnou část nyní táhne jen několik velkých a populárních projektů, jako jsou třeba Bored Ape Yacht Club, CloneX a další. NFTčka neznámých autorů mají minimální šanci na prodejní úspěch,“ říká Petr Anderle ze společnosti Morosystems. 

Daří se také tokenům Otherdeed, které v budoucnosti mají představovat pozemky v metaverzu Otherside od společnosti Yuga Labs, jež stojí právě za projektem Bored Ape Yacht Club. Jen během prvních 24 hodin od uvolnění kolekce na veřejnost na ni tvůrci získali přes 13 miliard korun

„Podařilo se jim vytvořit obrovský hype a obrovská očekávání. Ale musíme si uvědomit, že doručit úspěšně MMO RPG (žánr online hry – pozn. red.), což má být další krok, nejenže potrvá dlouhou dobu, ale hlavně to není něco, kde lze zaručit úspěch,” říká Šťáva. „Velká herní studia pracují na více herních projektech zároveň, a ne všechny se vůbec dostanou na trh,“ dodává. 

Stále tak platí, že se jedná o obří risk, což potvrzuje i investor Mára. „NFT trh je neregulovaný. Když vás někdo podvede nebo uděláte chybu, kterou lze udělat velmi jednoduše, nikam se nedovoláte. Proto jsem v tom hodně opatrný,” popisuje Mára. „Lidi samozřejmě vidí rychlé zisky, ale neuvědomují si, že 95 procent trhu je v minusu, protože na to buď nemají kapitál, byli podvedeni, nebo nejsou schopni konkurovat velkým hráčům, kteří do toho vstupují,“ říká. 

Na trh také vstoupili movitější investoři, ti drobní tak mají mnohem horší pozici než měli před rokem. Nájezd boháčů na NFT dokazuje také průzkum společnosti deVere Group, podle jejíchž dat až 25 procent oslovených zajištěných investorů s finančními prostředky nad milion liber uvažuje o tom, že by do svého portfolia přidali právě nezaměnitelné tokeny. „Většině investorů jde o diverzifikaci portfolia,“ komentuje výsledky průzkumu zakladatel společnosti Nigel Green. 

„Před rokem byl trh na začátku, byl relativně přehledný, tvořivý a umožňoval běžnému člověku se do toho zapojit, když měl nějaké peníze. Dnes už jde o větší peníze,“ potvrzuje Petr Mára.

Svět nezaměnitelných tokenů se navíc nezměnil jen co do složení investorů, ale také co do samotné povahy NFT. „Nové NFT projekty souvisejí hodně s posunem těžiště tokenizace od digitálního a často amatérského, až bizarního vizuálního umění k využití blockchainu v gamingu a metaverzech, kde tokeny s sebou nesou právo k nějakým funkcím či oprávněním,“ říká Anderle z Morosystems.

NFT tak za sebou mají sice jen pouhý rok globálního zájmu, zkušení investoři si ovšem nenechají ujít příležitost na násobné zisky, které některé z tokenů mohou přinést. Je tak zřejmě jen otázkou času, než se trh ustálí a nebude tak nepředvídatelný, jako byl v uplynulém roce. „Je to akciový trh na steroidech, je divočejší,“ zakončuje Mára.