Admonitoring: Roční objem videoreklamy přesáhl 224 milionů korun

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Už více než rok je videoreklama zařazena do projektu monitorování celoplošné internetové reklamy a za tu dobu hodnota prodaného prostoru dosáhla 275 milionů korun v ceníkových cenách. Za poslední rok od července 2012 do června letošního roku to bylo 224 milionů korun. Největší inzertní výkon ve videoreklamě podle AdMonitoringu měla v posledním roce společnost Seznam.cz, následovaná CET 21 a vydavatelstvími Mafra a Mladá Fronta.

Jedná se hlavně o reklamu před, během nebo po sledování videa v přehrávači a částečně i o reklamní videobannery. Provozovatelé se do projektu zapojovali postupně a aktuálně do něj přispívá v různém rozsahu 11 médií.

Na následujícím grafu po jednotlivých měsících je vidět obecný trend nižších mediálních investic v letních měsících a po Vánocích a naopak inzertně silného jara a podzimu. Letošní podzim by měl výdaje zadavatelů do videoreklamy opět výrazněji oživit.

Inzertní náklady do videoreklamy v ceníkových cenách (v mil. Kč) :

Inzertní náklady do videoreklamy v ceníkových cenách (v mil. Kč)Inzertní náklady do videoreklamy v ceníkových cenách (v mil. Kč)

Pozn. zahrnuje jen média deklarující videoreklamu v projektu AdMonitoring
Zdroj: AdMonitoring, SPIR, Mediaresearch, 4/2012-6/2013

Monitoring videoreklamy vychází stejně jako ostatní formy reportované internetové reklamy z automatizovaných deklarací médií. K vydavatelům Seznam.cz, CET 21 a vydavatelství Mafra se na podzim 2012 přidala Mladá Fronta a na jaře další provozovatelé (Centrum Holdings, Ringier AS, Impression Media). Následujícím grafu přináší vývoj investic do videoreklamy jen pro provozovatele s alespoň půlroční časovou řadou.

Objem videoinzerce podle provozovatelů (v Kč, ceníkové ceny):

Objem videoinzerce podle provozovatelů (v Kč, ceníkové ceny)Objem videoinzerce podle provozovatelů (v Kč, ceníkové ceny)

Zdroj: AdMonitoring, SPIR, Mediaresearch, 4/2012-6/2013

Největší inzertní výkon ve videoreklamě podle AdMonitoringu měla v posledním roce společnost Seznam.cz, následovaná CET 21 a vydavatelstvími Mafra a Mladá Fronta. Z hlediska monitorovaných formátů je největší objem inzerovaných prostředků ve videoformátech v přehrávačích, zejména v reklamních spotech před samotným sledovaným videem.

„Videoreklama se v poslední době těší stoupajícímu zájmu inzerentů. Jejími hlavními výhodami jsou upoutání pozornosti uživatelů, možnost propojení spotů s dalšími prvky na stránce, popř. s probíhající televizní kampaní, samozřejmostí je možnost prokliku na webové stránky zadavatele. S tím, jak stoupá rychlost internetového připojení a zároveň se rozšiřují technické možnosti reklamy, bude její význam nadále růst,“ komentuje výsledky koordinátor výzkumných projektů SPIR Pavel Ševera.