Advokáti miliardářů nechtějí jen rozdávat rady. Mění se v investory

Jaroslav Havel

Jaroslav Havel Zdroj: Richard Rames, E15

Úspěšní obchodní právníci začínají podnikat mimo advokacii. Oblíbené jsou reality, luxus, ale i akvizice podniků v problémech.

Získali peníze radami nejbohatším lidem a při akvizicích a prodejích firem svých klientů. Teď se esa advokátní branže pouští v nejednom případě do investování vydělaného kapitálu.

“Velká část úspěšných advokátů investuje. Hlavně v nemovitostech. Investují i do firem. Je to legitimní způsob dispozice se svým majetkem,” řekl Jaroslav Havel, řídící partner největší advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. Sám začal investovat do firem nabízejících luxusní výrobky a služby.

Reality zlákaly bývalého Havlova parťáka Jana Holáska. Odešel z kanceláře a začal investovat do nemovitostí. Kapitál má mimo jiné ve společnosti Accolade, jež staví sklady a průmyslové haly. Ondřej Peterka, šéf advokátní kanceláře Peterka & Partners, před časem investoval do domu na Karlově náměstí v Praze. Kromě uložení peněz slouží i jako sídlo jeho společnosti.

Velké investiční zářezy udělali bývalí elitní právníci kanceláře BBH Tomáš Otruba a Jan Petřík. S nově založenou skupinou Nordic Investors se zaměřili na takzvaná distresová aktiva. Tedy například na firmy, které mají problémy nebo rozhádané majitele. Naposledy koupili zatím neúspěšný projekt na elektronizaci zdravotnictví IZIP. Pořídili rovněž společnost Air Telecom provozující datovou síť U:fon. V portfoliu již mají také osmdesát hektarů pozemků na výstavbu nové čtvrti v Bratislavě.

Dosavadní investice Jaroslava Havla:Dosavadní investice Jaroslava Havla: | E15

K advokátům, kteří svět paragrafů neopustili, ale přitom se z nich stali investoři, se už objevila kritika z vlastních řad. “V cizině, pokud se bavíme o vyspělých zemích, to příliš obvyklé není. Pokud jste advokát, obzvláštní nadnárodní kanceláře, věnujete se své profesi a nepouštíte se do sfér podnikání svých klientů,” uvedl Bořivoj Líbal, řídící partner kanceláře PwC Legal.

Problémem je podle něj hlavně riziko využití citlivých informací od klientů v konkurenčním boji. Střet zájmů sice řeší zákon, ale spoustu věcí, které by klientům mohlo vadit, se za střet nepovažuje díky poměrně liberální úpravě, soudí Líbal.

“Žádná z mých investic nevyvolala konflikt zájmů, ani nás kvůli tomu nějaký klient neopustil. U všeho, co děláme, je na konci koncový zákazník v podobě chytrého, bohatého, úspěšného člověka, který kupuje výrobek nebo službu. Můžu tam použít nějaké informace? Nic,” hájí své investice Jaroslav Havel. Jeho projekty prý navíc nezávisí na státu ani na bankovním financování.

Havel už má přes deset investic

V režii zakladatele největší tuzemské advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners Jaroslava Havla vzniká od loňská skupina sdružující firmy zaměřené na prodej věcí a služeb bohatým lidem. Od luxusních postelí přes módu a vybavení na golf až po prémiový lékařský servis, kosmetické služby a časopis o luxusním bydlení.

Nová struktura dostala název Czechoslovak Capital Partners. Samotné podíly získává advokát přes společnost Sport & Entertainment Holding International.

Na pozici investičního ředitele své nové skupiny Havel angažoval Martina Sušila, dlouholetého vedoucího manažera pražské kanceláře poradců Deloitte zaměřeného na fúze a akvizice. Předtím působil na vrcholové pozici ve státní Konsolidační bance. Rovněž Ondřej Havlík, další důležitý představitel budované skupiny, má za sebou zkušenosti z Deloitte.