Brno je zlatá loď

Ať rozhodne Ústavní soud, kde se žije nejlépe

Ať rozhodne Ústavní soud, kde se žije nejlépe Zdroj: Repro Strategie (Martin Pinkas)

Internetová služba Numbeo.com zveřejnila počátkem roku seznam, v němž podle vlastních kritérií boduje města s nejvyšší kvalitou života. Pro česká média z něj vyplynulo atraktivní zjištění, že nejlepším místem pro život v naší zemi je Brno. Nejenže předběhlo Prahu, ale – považte – dokonce i Londýn, Paříž, Řím či Los Angeles.

Tak určitě. Kdo by nevyměnil procházky v Central Parku za park lužánecký… Kvalita života v jednotlivých městech se na Numbeu určuje například podle cen nemovitostí nebo kupní síly a na základě těchto kritérií Brno předstihlo i New York. Překvapivé zjištění, že za pronájem bytu na Upper East Side zaplatíte víc než za byt v podhradí Špilberku, je určitě radostnou zprávou pro všechny, kteří si dosud rozdílem mezi oběma pupky světa nebyli jistí.

Na publikování podobných žebříčků není nic špatného, alespoň za předpokladu, že někdo na základě takových údajů nezačne rovnou balit kufry. Na pováženou jsou spíš citace a argumenty, jimiž se média takovým výzkumům snaží dodávat na důvěryhodnosti. Server iDnes například cituje nejmenovaného sociologa, podle něhož Brno překvapivě není tak hektické jako Praha. Dopravní expert pak v tomtéž článku mimo jiné konstatuje, že v Brně se dá z jednoho konce města na druhý dostat za tři čtvrtě hodiny. V tomhle ohledu Brnu New York ani Londýn jistě konkurovat nemohou.

Brňan si navíc prý může za stejnou výplatu dopřát tolik jako Newyorčan. Co přesně lze s ohledem na vcelku známé rozdíly mezi oběma městy z tohoto konstatování vyčíst? Že by si Newyorčan žil v Brně jako král? A chystá se už přímá linka z letiště JFK do Tuřan?

Numbeo je prý respektovaný server. Najdete na něm spoustu praktických údajů o České republice. Například to, že průměrná cena pánských kožených bot je tu dva tisíce korun a nějaké drobné. Nebo že cena pronájmu třípokojového bytu v centru činí v průměru 18 tisíc korun. Asi není úplně fér vrtat se v detailech, ale lze snadno doložit, že kožené boty koupíte celkem běžně i za méně než tisícovku a uvedené ceny pronájmů zhruba odpovídají centru Prahy, ale ani zdaleka ne třeba Ostravě nebo Hradci Králové.

Nic proti Brnu, ale Pařížané či Římané by se při myšlenkách na stěhování do metropole nad Svratkou měli řídit i jinými zdroji, než je citované Numbeo.