ČEZ zdražuje bezdůvodně

temelin, energetika, byznys, právo

temelin, energetika, byznys, právo Zdroj: archiv

ČEZ opět zdražuje elektřinu, ceny silové elektřinu zvýší domácnostem téměř o devět procent. Opět neoprávněně viní obnovitelné zdroje energie.

Energetický regulační úřad oznámil zdražení elektrické energie v průměru o 3,4 % pro domácnosti, o 4,3 % pro maloodběratele a o 6 až 6,6 % pro velkoodběratele. V tiskové zprávě ze dne 22. listopadu 2011 ale neuvádí skutečné důvody zdražení.

Jako příčiny prezentuje „vliv výroby elektřiny z dokončených fotovoltaických elektráren a nárůst výroby z bioplynových stanic a zdrojů spalujících biomasu“. Ve skutečnosti ale jen maskuje další zdražení elektřiny ze strany ČEZu. Pro toto zdražení ovšem není žádný důvod. Silová elektřina na burze v průběhu roku sice zaznamenala výkyvy, nicméně nijak zásadní. ČEZ přitom zdražuje pro domácnosti silovou elektřinu o 8,9%.

Vyplývá to přiložené z analýzy, kterou zpracovala Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO). „Schovávat neopodstatněný růst ceny silové energie za obnovitelné zdroje je strategií ČEZu několik posledních let,“ uvedl prezident ČZEPHO Aleš Spáčil. „Pokud se na věc podíváte blíže, zjistíte, že ve skutečnosti zaplatí domácnosti především zdražení silové elektřiny ČEZu.“

Jak tedy vypadá srovnání toho, kolik a komu zaplatí průměrná domácnost v letošním a příštím roce? Pokud si vezmeme k ruce kalkulačku, platné cenové rozhodnutí ERÚ a ceníky ČEZu, shrnuje situaci níže uvedená tabulka. Jako výchozí cenu pro rok 2011 jsme vzali cenu 4 157 Kč/MWh bez DPH a standardní tarify D01d, D02d, což je převažující tarif pro běžné domácnosti. Ceny jsou uvedeny dle nového ceníku společnosti ČEZ na rok 2012, zveřejněného v pátek 25. listopadu 2011.

Nejvyšší zátěž pro obyvatelstvo činí poplatky za distribuci elektřiny (44,28 %) a poplatky za silovou elektřinu (41,94 %). I přes nepatrné snížení nákladů na distribuci v roce 2012 je alarmující trend vývoje, kdy v ČR náklady na distribuci v období 2006 – 2011 rostly, zatímco ve všech sousedních zemích (SRN, Rakousko, Polsko, Slovensko) stagnovaly či klesaly a byly i z hlediska absolutní výše nákladů nižší.

Z uvedených dat je jasné, že v příštím roce zaplatí běžná domácnost třikrát více za zdražení silové elektřiny ČEZu, než za nárůst způsobený vlivem obnovitelných zdrojů energie. Z analýzy situace na burze s elektřinou vyplývá, že zdražení silové elektřiny tedy není vůbec nutné a potvrzuje to i příklad společnosti E.ON. Lze se domnívat, že z ceny elektřiny pro domácnosti a pro podnikatelský maloodběr se dotuje cena silové elektřiny velkoodběratelů.
Porovnáním cen v minulých letech a v příštím roce rovněž zjišťujeme, že nejvíce zdražuje elektrickou energii ČEZ. Pražská energetika (PRE) a E.ON zdražení neplánují, případně dokonce elektřinu zlevní.

Trik se schováváním vlastních neodůvodněných zisků za obnovitelné zdroje prochází ČEZu již několik let,“ uvedl Aleš Spáčil. „Je proto nezbytné, aby se na toto téma začala konečně vést seriózní veřejná diskuse. Namísto toho jsme bohužel svědky toho, že veřejnost je dlouhodobě a systematicky klamána.“