Chorvatsko vydalo zatykač na šéfa maďarského koncernu MOL

Zsolt Hernádi, generální ředitel a předseda představenstva maďarského energetického koncernu MOL Group.

Zsolt Hernádi, generální ředitel a předseda představenstva maďarského energetického koncernu MOL Group. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Chorvatsko skrze Interpol vydalo zatykač na šéfa maďarského ropného koncernu MOL Zsolta Hernadiho. Důvodem je podezření, že Hernadi korumpoval chorvatského expremiéra Iva Sanadera miliony eur kvůli převzetí kontroly nad chorvatskou ropnou a plynárenskou společností INA. Maďarská vláda i MOL s obviněným nesouhlasí a chystají odvetná opatření.

Expremiér Sanader si od loňského listopadu odpykává desetiletý trest za přijetí úplatků od rakouské banky Hypo Alpe Adria a od MOL ve výši pěti milionů eur. MOL i Sanader však vinu odmítají. Sanader je stíhán také v dalších případech zpronevěr, uzavírání nevýhodných smluv a černých stranických fondů.

Chorvatsko vydalo evropský zatykač v naději, že mu některý z evropských států Hernadiho předá. Maďarské úřady ho totiž dosud odmítaly do vydat. Odmítly také žádost chorvatských vyšetřovatelů, aby Maďarsko výslech provedlo samo. Údajně k tomu neexistuje právní důvod.

Záhřeb nyní bojuje s MOL o opětovné získání kontroly nad tímto klíčovým podnikem. MOL má v ropné firmě INA bezmála poloviční podíl, chorvatský stát 45 procent.

Maďarská odveta

Ministr zahraničí János Martonyi se v reakci na zatykač rozhodl zrušit návštěvu Chorvatska, kterou měl zahájit ve čtvrtek. Kromě toho má MOL na žádost vlády zvážit možnost prodeje svého podílu v INA, ať už chorvatské vládě, nebo třetí straně. Navíc úřad pro správu národního majetku, který má dohled nad podílem státu v MOL, dostal pokyn, aby zvážil „možné právní kroky k odvrácení protiprávních akcí vůči Maďarsku“.

Podle názoru maďarské vlády jsou útoky proti MOL součástí politické kampaně v Chorvatsku. Maďarská firma „je vystavena nejen ekonomickému, ale také politickému tlaku, což je v rámci Evropské unie nepřijatelné“, zdůraznil kabinet premiéra Viktora Orbána.

Vývoj akcií koncernu MOL za posledních 5 let:Vývoj akcií maďarského koncernu MOLVývoj akcií maďarského koncernu MOL | Yahoo Finance

Rozhořčeně na postup Chorvatska regoval koncern MOL, podle jehož přesvědčení je tento krok chorvatských úřadů v rozporu s unijním právem, a bude se proto bránit veškerými právními prostředky.

Významným akcionářem skupiny MOL je i tuzemský ČEZ. Dle posledních informací z konce června roku držel český energetický obr přes 7,5 milionu akcií koncernu. „Tedy podíl asi 7,3 procenta, a byl tak druhým nejvýznamnějším minoritním akcionářem po maďarském státu, který držel skoro 25procentní podíl,“ uvedla společnost Patria.