Gandalovič začal úřadovat ve Washingtonu

Petr Gandalovič

Petr Gandalovič Zdroj: CTK/Zbynek Stanislav

Po téměř ročních průtazích má Česko od včerejška nového velvyslance ve Spojených státech, Petr Gandalovič předal v Bílém domě prezidentovi Baracku Obamovi pověřovací listiny. Tímto aktem může zahájit v americkém hlavním městě svoji misi.

Gandalovič se s Obamou sešel zhruba měsíc po svém příjezdu do USA, pověřovací listiny mu předali také velvyslanci Filipín, Vietnamu a Dominikánské republiky. Účast více velvyslanců je podle Gandaloviče obvyklá, setkání bylo podle něj přátelské, ale poměrně krátké.

„V podstatě se dá říct, že pan prezident ocenil velmi dobré vztahy mezi našimi zeměmi a řekl, že si váží našeho spojenectví,“ uvedl velvyslanec. Dodal, že debaty o konkrétních tématech při předávání pověřovacích listin ani nebývají zvykem.

Připraví návštěvu Klause a Kalouska

Po letech jasných společných témat a cílů, jakými byl třeba vstup Česka do NATO, zrušení víz nebo protiraketová obrana, teď v česko-amerických vztazích panuje určité vakuum.

Praha se v současnosti zaměřuje hlavně na ekonomickou a vědeckou spolupráci s USA. A americkou stranu nejvíce zajímá účast firmy Westinghouse v lukrativním tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Léto Gandalovič stráví přípravami na návštěvy vysokých českých politiků. V září do New Yorku zavítá prezident Václav Klaus, který se jako tradičně zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN. S Klausem přijede i ministr zahraničí.

Washington naopak v tomtéž měsíci patrně navštíví ministr financí Miroslav Kalousek. Chystá se tam totiž pravidelné zasedání Mezinárodního měnového fondu pod novou šéfkou Christine Lagardeovou.

Střídání téměř po roce

Místo velvyslance ve Washingtonu je prázdné od loňského roku, kdy Spojené státy opustil diplomat Petr Kolář, který se stal velvyslancem v Rusku.

Oficiálně česká strana s výběrem jeho nástupce čekala na chvíli, kdy do Prahy přijede nový americký velvyslanec. Norman Eisen přicestoval koncem ledna po dvou letech, kdy velvyslanec USA v Praze chyběl.

Podle některých neoficiálních informací měl Gandalovič problém s bezpečnostní prověrkou, kterou získal letos v lednu. Bezpečnostní informační služba měla upozorňovat na řadu rizik spojených s ministerstvem zemědělství, které dříve vedl. Gandalovičova nominace údajně nevyvolala příliš velké nadšení u Američanů, nejspíš kvůli jeho kontaktům s některými kontroverzními podnikateli jako například Petrem Sisákem spojovaného s vytunelovanými CS Fondy.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg však tyto spekulace už dříve odmítl. Schwarzenberg „Když Spojené státy neměly u nás dva roky velvyslance, tak jsem neviděl důvod, proč my máme pospíchat. Já v zahraniční politice zastávám skromné stanovisko: ty jseš pán, ale já jsem pán taky,“ konstatoval ministr.

Velvyslanci před nástupem do funkce potřebují také souhlas země, kam jsou vysíláni. Bývalý ministr už jednu pracovní zkušenost ze zámoří má. V letech 1997 až 2002 působil jako generální konzul ČR v New Yorku.