Job sharing – chytrý model práce na částečný úvazek

Job sharing – chytrý model práce na částečný úvazek

Job sharing – chytrý model práce na částečný úvazek

Zatímco v EU pracuje na zkrácený úvazek každý čtvrtý zaměstnanec, v Česku tak pracuje pouhých pět procent. Jednou z možností, jak pracovat „jinak“ je job sharing neboli sdílení pracovního místa dvěma či více zaměstnanci na zkrácený úvazek.

Job-sharing v Česku využívá 7 % firem, jak plyne z výsledků dotazníkového šetření na 4500 respondentů Fondu dalšího vzdělávání v rámci projektu METR. V naprosté většině je využíván maminkami na administrativních pozicích. Zpravidla se jedná o dva zaměstnance na zkrácený úvazek, kteří sdílí náplň jednoho úvazku. Jeden pracuje od pondělí do středy, druhý od středy do pátku. Během středy si předají agendu.

Job sharing i pro experty a manažery

V zahraničí za posledních deset let podíl sdílených míst prudce rostl. V Německu je v roce 2003 využívalo 9 % firem, v současné době je to již 20 %. Ve Velké Británii využívá sdílená pracovní místa dokonce 54 % firem. Překvapením může být fakt, že sdílená pracovní místa jsou v těchto zemích využívána na expertních, ale také náročných manažerských pozicích, jako jsou brand manažeři, risk manažeři, HR manažeři apod. Plný úvazek těchto pozic často překračuje 40 hodin týdně a obzvláště ženy s dětmi nemohou či nechtějí obětovat své práci tolik. Klasický zkrácený úvazek pro ně v takové pozici není řešením, přináší stres z nepřítomnosti či práci přesčas. Sdílené místo je vhodným řešením. A jak funguje job sharing v praxi?

Tina a Anna sdílejí místo HR manažerky ve společnosti Deutsche Telekom v Bonnu. Tina pracuje od pondělí do středy, Anna přichází do kanceláře ve středu a pracuje do pátku. Spolupracují jako tým, sdílejí odpovědnost, sdílejí e-mailovou schránku, organizují si práci sami a jsou plně zastupitelné. Usnadňují jim to stejné motivace i ambice. Tina se chce věnovat svým dvěma dětem, Anna potřebuje čas trénovat na maraton.

V Německu jsou sdílená místa živým tématem a pragmatickou odpovědí na řadu neduhů dnešní společnosti, jakým je stárnutí populace, nedostatek kvalifikované pracovní síly, rostoucí nároky na průměrnou pracovní pozici či dojíždění za prací.

Win-win koncept

Mezi českými zaměstnavateli převládá konzervativní myšlení, často uvázli ve flexibilitě využíváním DPP a DPČ. Sdílené místo je pro ně nezvyklé, vidí v něm nevýhody, jako jsou vyšší náklady či náročná organizace. Praxe však ukazuje, že sdílené místo přináší výhody nejen zaměstnancům, ale také zaměstnavatelům. Zaměstnavatel těží ze silných stránek obou pracovníků, kteří mu přináší dvojnásobek schopností a zkušeností, zastupitelnost, plánování nástupnictví, spokojenost a loajalitu. Právě díky těmto důvodům je třeba vnímat job sharing jako vhodný způsob zaměstnávání lidí, kteří potřebují, nebo chtějí pracovat „jinak“.

Job sharing – chytrý model práce na částečný úvazekJob sharing – chytrý model práce na částečný úvazek