Ministerstvo chce zavést hodnocení vhodnosti televizních pořadů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta E15

Ministerstvo kultury v připravované novele zákona počítá se zavedením označování vhodnosti pořadů, tzv. labellingu. Doporučení by měla vydávat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) po konzultaci se samoregulačními orgány, například s Asociací televizních organizací (ATO). Novinkou je také částečné zmírnění regulace hlavního vysílacího času, kdy by se pořady pro osoby nad patnáct let mohly objevovat již mezi 20:00 a 22:00.

Vyplývá to z pracovního návrhu novely. Připravovaná novela zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání je prvním ze zákonů pro oblast médií, které ministerstvo chystá pro letošní rok.

Pracovní materiál se kromě označování pořadů pro různé věkové skupiny věnuje například podmínkám licenčního řízení a specifikuje sponzorské vzkazy či takzvané politické sdělení, které nemůže být zařazeno do vysílání. Ministerstvo po středeční pracovní schůzce nyní od účastníků ze strany provozovatelů a oborových organizací očekává komentáře včetně odhadovaných ekonomických dopadů.

Spory o samoregulaci

Širší debata se čeká kolem označování pořadů. Zatímco pracovní verze novely počítá s doporučeními, jež má vydávat vysílací rada, zástupci hlavních televizních hráčů na nedávném semináři ATO uvedli, že preferují samoregulaci. Ministerstvo navrhovanou úpravu brání tím, že půjde o společnou regulaci, která v doporučení RRTV zohlední stanovisko samoregulačního orgánu.

„Ministerstvo kultury preferuje cestu koregulace s důrazem na jednotnost systému. Vlastní metodiky označování bude na samotných provozovatelích,“ řekla náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová.

Ministerstvo bude požadovat, aby navrhovaný systém obsahoval věkové kategorie a označování obsahu pomocí ikonek. Za jejich špatné uplatnění ale provozovatelé nemají být sankcionováni. Česká televize v minulém týdnu ohlásila, že je připravena v rámci ATO zavést systém inspirovaný nizozemským modelem. Současně by se až polovinou podílela na jeho nákladech.

Zmizí povinnost upozorňovat na vulgarity

Pracovní návrh počítá také s částečným zmírněním regulace hlavního vysílacího času. Novela navrhuje, aby mezi 20:00 a 22:00 mohly být zařazeny pořady již pro patnáctileté. Současná úprava zná pouze pásmo od 06:00 do 22:00, kdy do vysílání nelze zařadit pořady ohrožující vývoj dětí a mladistvých.

Materiál již také neobsahuje zmínku o vulgaritách a nadávkách, na které je vysílací rada dosud nucena provozovatele upozorňovat, přestože za tyto prohřešky nemůže udělovat sankce. Ministerstvo již dříve uvedlo, že v nové úpravě tato povinnost nebude zahrnuta.

Nejdál v diskusi ministerstvo postoupilo s rozhlasovými provozovateli, a to v otázce úprav licenčního řízení nebo územního rozsahu vysílání. Důležitým bodem má být také zpřístupňování pořadů pro osoby se smyslovým postižením, jež dosavadní znění zákona často kritizovaly.

Po novele zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, která by se k projednávání ve vládě mohla dostat v létě, ministerstvo připravuje novely zákonů o České televizi a Českém rozhlasu.

Obhajoba České televize