Na Liberecku chybí skláři. Krajské školství je v chaosu

Sklárna v Nenačovicích

Sklárna v Nenačovicích Zdroj: Kotatko Jiri, Mlada fronta E15

Programy stran hýří sliby o podpoře učilištím a středním odborným školám. Vrcholné politiky přitom dosud problémy těchto zařízení příliš netrápily. Potýkat se s nimi musí kraje a ne všem se to úplně daří.

Kritickou situaci zažívá třeba Liberecko, kde je sklářský průmysl provázaný se třemi vzdělávacími zařízeními. I když se většina firem tohoto tradičního severočeského odvětví vypořádala s ekonomickou krizí, nemá dost kvalifikovaných sil.

Aby uměleckoprůmyslové školy každoročně opustilo na osm desítek absolventů, musel by se více snažit odbor školství krajského úřadu. Ten si však s klesajícím zájmem studentů a nedostatkem peněz na specifickou výuku neví rady.

Zatímco některé regiony už optimalizaci středních škol dokončily nebo ji chystají, Liberecko nemá ani koncept doplněný o požadavky zaměstnavatelů, jako jsou Egermann, Moser, Ajeto či Preciosa. Ten, který vznikl v minulém volebním období, spadl kvůli všeobecnému odporu pod stůl. A ani po dvou letech nepřišla staronová šéfka odboru školství Jiřina Princová s jiným návrhem. Chaos dokreslují spory s dříve odvolanými řediteli škol, kteří se s krajem stále soudí.

Výjimečné sklářství

„Sklářské obory jsou výjimečné, a proto chceme zachovat všechny. Jestli to bude v rámci stávajících tří škol, dvou či případně jen jedné, pro mne není podstatné. Důležité je, aby zůstala oborová nabídka,“ řekl deníku E15 hejtman Martin Půta (Starostové).

Přitom není zřejmé, z čeho chce kraj fungování škol hradit. Právě koncepcí rozvoje a financování libereckých průmyslovek až do roku 2017 podmiňuje ministerstvo poskytnutí milionových dotací. Peníze potřeba jsou, protože náklady na studenta sklářského oboru jsou oproti běžné střední škole až čtyřnásobně vyšší.

Paralyzovaný školský odbor

Navzdory tomu hejtman žádný návrh nepředloží, protože by prý neprošel zastupitelstvem. Skutečným důvodem je to, že odbor školství je už zcela paralyzovaný a není schopen politické reprezentaci průchodnou koncepci vypracovat.

V příštích letech chce Půta ušetřit tím, že dvěma školám zruší jejich vlastní sklářské hutě, které ročně přijdou na osm až deset milionů korun. „Firmy nabízejí praxi přímo ve svých provozech. I pro studenty by to bylo přínosnější,“ dodal.

Hejtman však neví, zda budou průmyslovky v Kamenickém Šenově a Novém Boru s takovým krokem souhlasit. Bývalé vedení kraje chtělo obě zařízení sloučit už v roce 2009, a proto odvolalo ředitele kamenickošenovské školy Františka Janáka. Na protest proti jeho vyhazovu se tehdy uskutečnila v Liberci velká demonstrace.

Zákazníci chtějí být v utajení. Preciosa dodává exkluzivní svítidla do celého světa