Němci prchají z ECB, možná kvůli dluhopisům

Jürgen Stark

Jürgen Stark

Z pětičlenného řídícího výboru Evropské centrální banky (ECB) dnes odstoupil hlavní ekonom Jürgen Stark. ECB to dnes oznámila s vysvětlením, že je to z osobních důvodů. Podle zdrojů agentury Reuters ale Stark centrální banku pro eurozónu opouští stejně jako bývalý šéf německé Bundesbanky Axel Weber kvůli svému odmítavému postoji k nákupům státních dluhopisů. V reakci na zprávu prudce klesl kurz eura a propadly se akcie na evropských burzách.

„Jürgen Stark, člen výkonné rady a rady guvernérů Evropské centrální banky, dnes informoval prezidenta Jeana-Claudea Tricheta, že z osobních důvodů rezignuje na svou funkci,“ uvedla ECB v prohlášení, o němž informuje agentura Reuters.

V dokumentu dále stojí, že Stark, kterému zbývaly do konce členství v pětičlenném řídícím výboru banky ještě téměř tři roky, zůstane ve své pozici do jmenování nástupce, což bude, vzhledem k proceduře jmenování, do konce roku.

Stark je v letošním roce už druhý Němec, který opouští vedení ECB kvůli nesouhlasu s kroky ECB na záchranu Řecka a dalších zemí eura před dluhovou krizí. V únoru šéf německé centrální banky Weber oznámil, že nebude kandidovat na šéfa ECB a v dubnu odstoupil z čela Bundesbanky, čímž přestal být členem bankovní rady ECB.

Weber už loni v květnu kritizoval rozhodnutí ECB kupovat na trhu státní obligace v rámci snah řešit dluhovou krizi a bránit růstu výnosů u dluhopisů ohrožených zemí. Podobně kritický byl i Jürgen Stark. Vadil mu hlavně nákup dluhopisů velkých ekonomik – Itálie a Španělska.

„Naznačuje to velké problémy uvnitř Evropské centrální banky. Je vidět, že Němci mají problém se směřováním instituce,“ uvedl pro Reuters profesor ekonomie z bonnské univerzity Manfred Neumann.

V reakci na zprávu prudce kleslo euro, jehož kurz se k dolaru propadl o více než jedno procento až těsně pod 1,37 dolaru, nejníže za šest a půl měsíce, Prohloubil se také pokles akcií na evropských burzách, oslabily americké akcie a klesly i ceny ropy.

Stark byl "jestřábem", zastával přísnou protiinflační měnovou politiku

Stark pochází z německé Bundesbanky a je považován za „jestřába“, tedy zastánce přísné protiinflační měnové politiky. „Vypadá to, že potápějící se loď opouští poslední jestřáb,“ komentoval to ekonom Carsten Brzeski z nizozemské banky ING. „Je to známka toho, že politika ECB je kontroverzní i uvnitř řídícího výboru,“ dodal Lothar Hessler z HSBC Trinkaus.

ECB obnovila počátkem srpna nákupy státních dluhopisů na trhu a nově začala kupovat italské a španělské obligace, jejichž výnosy tehdy prudce rostly. Tyto nákupy německá Bundesbanka podrobila ostré kritice a s potenciálně proinflačními kroky ECB nesouhlasí podle pozorovatelů většina Němců.

Stark byl jedním ze čtyř členů bankovní rady, kteří podle zdrojů hlasovali proti srpnovému rozhodnutí ECB obnovit nákupy dluhopisů a začít kupovat italské a španělské obligace. Od té doby ECB koupila těchto dluhopisů za více než 35 miliard eur (858 miliard korun) a podařilo se jí tím výrazně snížit jejich výnosové přirážky k výnosům německých dluhopisů.

Prezident ECB Jean-Claude Trichet se na čtvrteční tiskové konferenci po zasedání bankovní rady pustil do emocionální obhajoby banky proti německé kritice. Tázajícímu se německému novináři hněvivě odpověděl, že ECB má na poli boje proti inflaci za svých 12 let existence lepší výsledky než Bundesbanka. Z vyvolání nynějšího dluhového chaosu obvinil Německo, Franci a Itálii, jejichž vlády v předešlých letech prosadily zmírnění pravidel Paktu stability a růstu.