Ondřej Höppner: Důležitější než zhrzený starosta je zaběhnutá kočička

Malá Strana z Karlova mostu

Malá Strana z Karlova mostu Zdroj: archiv

Malostranské noviny patří už sedm let ke koloritu kaváren, restaurací a jiných veřejných míst staré Prahy. Jejich vydavatel a šéfredaktor Ondřej Höppner, který v Praze 1 vydává také Staroměstské a Novoměstské noviny, ovšem nyní bije na poplach.: „Vedení radnice Prahy 1, konkrétně starosta Oldřich Lomecký, se podle některých indicií pokouší odstřihnout noviny od inzerentů, tedy zdroje, z něhož jsou živy!“ Požádali jsme oba aktéry o bližší vysvětlení.
Rozhovor s Ondřejem Höppnerem

Jaké kroky podle vás činí starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký proti Malostranským novinám?

HÖPPNER: Na základě informací, které mám k dispozici, se mohu domnívat, že je vyvíjen nátlak na inzerenty, aby v Malostranských novinách přestaly inzerovat. Pro noviny, které vycházejí v celkovém nákladu 30 tisíc výtisků a jsou zdarma, jde o existenční záležitost.

To je vážné obvinění. Co by k tomu pana starostu mohlo vést?

HÖPPNER: Úvodem chci říci, že nikoho neobviňuji, pouze skládám střípky mozaiky. Může to zkrátka vypadat jako smutný případ člověka, který se vynesl na křídlech popularity politické strany a teď mu hoří koudel. Volby dopadly pro starostu nevalně, tak hledal viníka a nenašel ho, jak by se mohlo nabízet, u sebe. Našel ho v nejoblíbenějším místním médiu, tedy trojici Malostranských, Staroměstských a Novoměstských novin.

Jaké konkrétní kroky proti novinám podle vás starosta udělal?

HÖPPNER: Těsně po volbách ukončili s novinami během jediného týdne spolupráci čtyři inzerenti. Samozřejmě radnice a tři další. Může to být náhoda, ale také nemusí. Za nejbolestivější ztrátu, která není o penězích, ale o symbolu, považuji odchod našeho odvěkého spojence, Malostranskou besedu.

Jakou vazbu má radnice Prahy 1 na Malostranskou besedu?

HÖPPNER: Zcela zásadní. Radnice Prahy 1 je majitelem budovy, kterou pronajímá, takže když mluvíme o Malostranské besedě, řeč je o tom, kdo ji má v nájmu. Malostranská beseda byla od svého znovuotevření v roce 2009 klíčovým odběrným místem Malostranských novin. Čtenáři z celé Prahy byli zvyklí si pro noviny do Besedy chodit. Diváci dostávali noviny zdarma k lístkům. Spolupráce byla skvělá a ke vzájemné spokojenosti.

Jak vám vedení Besedy vysvětlilo, že už po volbách nechtějí být odběrním místem?

HÖPPNER: Odehrálo se to takto: Moje manželka Monika přivezla balík novin do Malostranské besedy. Nesla je do kavárny, kde, co čert nechtěl, právě seděl starosta a jedl. Monika tam jako ovbykle nechala balíky novin a odjela rozvážet dál. Za deset minut jí volali, ať si pro ty balíky zase přijde.

To ale může být náhoda.

HÖPPNER: Jistě, ale o den později ukončil spolupráci další významný inzerent: Pražská paroplavební společnost a záhy další.

Když tedy čtenáři nenajdou noviny v Besedě, tak kde?

HÖPPNER: Každé z těch tří novin mají přes 50 odběrních míst, která jsou určená především pro ty, kteří nebydlí na území Prahy 1. Všem obyvatelům Prahy 1 chodí noviny do poštovních schránek. Takže když už nemohou být noviny v Malostranské besedě, jsou na několika odběrných místech hned vedle.

Starosta tvrdí, že jsou Malostranské noviny politické…

HÖPPNER: To je legrační a zcela nepravdivé tvrzení, jehož příčinou je zřejmě zatrpklost. Mrzí mě, že se starosta, který má pod palcem takřka miliardový rozpočet nejbohatší městské části, zabývá takovými prkotinami. Upřímně řečeno jsem se ještě nesetkal se čtenářem, kterého by zajímala politika. Naštvaný starosta v nesnázích je jedna věc, ale ta druhá, mnohem důležitější je, když se někomu zaběhne kočička.

Starosta se také nechal slyšet, že je to bulvár…

HÖPPNER: Pan Lomecký si zjevně plete žánry. Jestli je všechno, co je čtivé, oblíbené a má velkou fotku a titulek, k jehož přečtení nepotřebujeme lupu, bulvár, tak prosím. Já proti bulváru nic nemám, sám jsem ho dlouho dělal, ale Malostranské noviny jsou opravdu o něčem jiném.

Lomecký tvrdí, že jste mu hrozil, že když Praha 1 nebude inzerovat, budete o něm psát špatně.

HÖPPNER: To není pravda. S panem starostou jsem na to téma vůbec nemluvil, protože se po volbách odmítl se mnou setkat. Mimochodem: Selekce novinářů, kteří jsou v nemilosti, připomíná éru Vladimíra Mečiara na Slovensku.

Radnice vydává vlastní časopis. Máte představu, kolik to stojí?

HÖPPNER: Oddělení vnějších vztahů, které řídí slečna Blažková, má rozpočet 12 milionu ročně. Do toho spadá i časopis Praha 1 a nově i jakýsi kulturní věstník. Tyto dvě tiskoviny s velice chabou kvalitou stojí ročně závratných 3,33 milionu korun. Podle mých odhadů, podložených 20 lety zkušenosti v oboru, by se daly pořídit v lepší kvalitě i za polovic. Jen pro zajímavost: Hýření radnice v oblasti vlastní propagace ostře kontrastuje a podporou místní kultury a spolků, které jsou ve srovnání s radniční propagandou poloviční. Ten poměr je důležitý, a ne to, kolik byl rozpočet loni, nebo zda je vyvážený nebo nevyvážený.

Ondřej HöppnerOndřej Höppner | archivVydavatel Malostranských novin Ondřej Höppner

Proč nezasáhne opozice?

HÖPPNER: Samozřejmě, že se opozice může ptát, proč vychází časopis Prahy 1 s neuvěřitelným rozpočtem 280 tisíc korun měsíčně. Proč nemá redakční radu. Také může říkat: My chceme jinou tiskovou mluvčí. Ale to je tak všechno, co může dělat. Rozpočet byl schválen a je jedno, že rozdílem jednoho jediného hlasu. Bylo jasné předem, že současné vedení, různě zaháčkované, nebude usilovat o snížení horentní částky 12 milionů ročně, která je určená na propagaci jejich partičky. Schválením rozpočtu to končí.

Tvrdíte, že Malostranské noviny politika nezajímá. Zároveň ale říkáte, že jste před volbami přijímali politickou inzerci.

HÖPPNER: Ano, přijímali jsme před volbami politickou inzerci a dodnes nevím, zda to nebyla chyba. Můžeme jen spekulovat o tom, jak velký mají tyto místní noviny politický vliv, možná žádný, možná zásadní, ale o ten mi opravdu nejde. Klíčová slova jsou čtenář, příběh a zábava. Fakt ale je, že kdo v těch novinách byl, ten ve volbách uspěl. Obecně ale platí, že jakákoli vazba na politický subjekt není pro nezávislé médium dobré řešení. Důležité jsou spolky, občanská společnost. Lidé, kteří nejsou v politice, ale záleží jim na tom, jak vypadá místo, kde žijí.

Radnice Prahy 1 v Malostranských novinách v období mezi posledními volbami ovšem inzerovala. Jak její inzerce na stránkách Malostranských novin vypadala?

HÖPPNER: Šlo jednu stranu, a to číslo pět. Nazval jsem ji Radniční zpravodaj a dával tam témata, která jsem v novinách chtěl mít, ale jinam se mi nevešly. Radnice měla tu stránku s velkou slevou, nešlo o klíčovou částku. O starostovi jsem tam nepsal skoro vůbec, a když, tak jsem si z něj udělal legraci. Slečna Blažková z Oddělení vnějších vztahů mi občas zavolala, ať to nepřeháním, ale jinak nic. I když jeden ústupek jsem musel udělat a dodnes mě to mrzí. Projekt Střeleckého ostrova považuji za zpackaný. To krásné a historické místo přišlo masivní přestavbou o genia loci. Chlubit se jím, jak činí pan Lomecký, považuji za hodně chabé. Tohle jsem do novin napsat nemohl, teď už ano.

Jsou tam další třecí plochy?

HÖPPNER: Ano, radnice podle všeho chystá masivní přestavbu parku Kampa. Tady vlastně platí totéž, co o předraženém radničním časopise. Hodně peněz za málo muziky. Ale rozdíl je tu zásadní: když je časopis Prahy 1 nudný a politický, jsou to vyhozené peníze, ale na otop proč ne. Přestavba parku Kampa je ale nevratná. Proti záměru vedení radnice park zcela překopat vznikla jednotná fronta místních spolků a sdružení (KampaNula, SOPMSH, KC Kampa, Klub Za starou Prahu a další). Malá Strana je podle mě co do aktivity spolků nejživější v celé Praze, což je skvělé.

Starosta Lomecký v našem rozhovoru v souvislosti s možnou podporou vašich novin podotkl, že byste si měli také uvědomit, že o grantech radnice starosta nerozhoduje, to je věc komise...

HÖPPNER: O granty tady vůbec nejde. Pokud to starosta tvrdí, vypadá to, že neví, jak funguje jeho úřad. Ani radniční noviny, ani jiné, kde inzeruje, ani televize, kterou si radnice s nějakého důvodu vydržuje, ani radniční internetové stránky nejsou financovány z grantů, ale z rozpočtu, určeného na propagaci. A tento rozpočet, dosahující závratné výše 12 milionů, má pod palcem vedoucí oddělení pro vnější vztahy paní Blažková. Granty, to jsou jen takové drobné, drobky, které spadnou pod stůl. Pro několik desítek místních spolků a sdružení je to celková roční částka půl milionu korun. Srovnáme-li to například s rozpočtem radnice na vlastní propagaci, jde pro spolky jen o takové všimné.

Co bude dál? Přežijí Malostranské noviny?

HÖPPNER: Ano, i když to bude možná záležet na tom, jak je starosta mstivý. Já doufám, že není, nebo je jen málo, přičemž opravdu není zač se mstít. Úplně by stačilo zamést si před vlastním prahem. Položit si například otázku: „Není nedůstojné ovlivňovat inzerenty noviny, které mi lezou krkem, protože je nemám pod kontrolou?“ Obecně je to tak, že každý subjekt v Praze 1, i třeba soukromý, je nějak závislý na libovůli radnice. Takže když bude chtít starosta tyto nebo jakékoliv jiné místní nezávislé noviny zlikvidovat, zřejmě se mu to i podaří. V kontrastu s radničním molochem je až dojemná podpora novin od čtenářů. Když se čtenáři dozvěděli, že jsme v nemilosti, zvedla se vlna podpory a začali nám posílat příspěvky na noviny. Šlo o řádově stokoruny, ale o tom to vlastně celé je. Děkujeme jim.

Malostranské novinyMalostranské noviny | archivTitulní stránka Malostranských novin

Rozhovor s Oldřichem Lomeckým

Podle Ondřeje Höppnera vás jeho noviny před volbami roku 2010, kdy jste uspěl, zdatně podporovaly. Bylo to tak?

LOMECKÝ: Přiznám se, že si ani nepamatuji, jestli mě podporovaly, či nikoli. TOP 09 tehdy v komunálních volbách jasně zvítězila díky kvalitě programu a dobré kandidátce, což o čtyři roky později – loni na podzim – zopakovala s výrazným náskokem deseti procent nad dalším politickým subjektem. Z toho vidíte, že vliv lokálních médií na konkrétní volební výsledek je poněkud přeceňován, což platí i pro tiskoviny pana Höppnera.

Jak hodnotíte činnost jeho novin?

LOMECKÝ: Periodika jsou graficky nápaditě zpracována. Obsahovou kvalitu si netroufám hodnotit, jelikož obecně nejsem čtenářem nezávazného bulváru – přestože respektuji, že někomu se to líbí. Když mi oddělení vnějších vztahů u nás na radnici kdysi oznámilo, že po mně bude požadovat každý měsíc odpovědi na otázky těchto novin, vzal jsem to na vědomí a vždy se snažil profesionálně, poctivě a úplně odpovídat.

Radniční inzerce však už v Malostranských novinách není. Co soudíte o názoru, že se Malostranské noviny a spol. ocitly v nemilosti, protože nepodpořily v komunálních volbách dostatečně vaši osobu?

LOMECKÝ: To je nehorázná lež, kterou o mně pan Höppner začal šířit ve svých tiskovinách poté, co nedostal od MČ Praha 1 další objednávku inzerce. Podpora se dříve odehrávala především prostřednictvím placené inzerce – včetně mých odpovědí na otázky těchto novin, takže tato periodika mě nepodporovala nikdy, nejen v krátkém čase před komunálními volbami. Nejenže nejsem mstivý, ale dokonce se ani nemám za co mstít.

Podle Höppnera jste využil svého vlivu na jedničkové soukromé sponzory a obchodní partnery novin k tomu, aby zrušili spolupráci s těmito novinami.

LOMECKÝ: Ze strany pana Höppnera jde o naprostou lež na hranici žalovatelnosti. Nezkoumal jsem, kdo jsou jeho podporovatelé, proto jsem nikdy žádné takové pokyny nemohl dát. Tento výmysl, mimo jiné, se v minulých číslech tiskovin pana Höppnera také objevil – z jeho strany jde čistě o spekulaci a navíc asi i o záměnu příčiny a následku.

Podle mých informací to totiž byl naopak on, kdo si vynucoval zvýšení podpory ze strany MČ Praha 1 pod pohrůžkou, že když ji nedostane, bude o vedení radnice a zejména starostovi špatně psát. Když pominu neuvěřitelnost jeho chování, zaráží mě, že ten člověk podle mého názoru vůbec nepochopil, jak fungují dotační mechanismy v samosprávách – já jako starosta skutečně nemohu žádnou subvenci nejen poskytnout, ale ani odejmout.

Oldřich LomeckýOldřich Lomecký | Anna VackovaStarosta Prahy 1 Oldřich Lomecký

V každém případě po volbách odešlo spolu s vámi z Höppnerových novin několik významných inzerentů – Pražská paroplavební společnost, Malostranská beseda a Augustine hotel Prague. Je to tedy podle vás náhoda?

LOMECKÝ: Jak to mám vědět? Možná jim – stejně jako orgánům MČ Praha 1 rozhodujícím o dotační podpoře – nakonec začalo vadit, že se noviny pana Höppnera staly hlásnou troubou jednoho politického subjektu, který měl před komunálními volbami obrovské ambice, jež ovšem zůstaly po volbách nenaplněny. Pokud vím, noviny pana Höppnera bezprostředně po volbách dokonce „palcovaly“ výsledky jednotlivých politických subjektů ve volbách atd., přičemž kladně byl hodnocen především subjekt, který tyto noviny před volbami tolik protežovaly.

Pokud Höppnerovy troje místní noviny už nemají vaši podporu, které mediální projekty naopak podporovat budete?

LOMECKÝ: Grantová komise navrhla grant např. Listům Prahy 1, které se dlouhodobě věnují zveřejňování kulturní nabídky v Praze 1, a několik menších projektů, které napomohou vydání publikací o Praze 1. Daleko významnější částky však půjdou na divadelnictví, hudbu a galerie.

Když jsem se na základě ataků pana Höppnera ptal členů komise, proč jeho noviny nebudou již dále dotovány, bylo mi sděleno, že jedním ze stěžejních důvodů je jejich otevřená a velmi značná mediální podpora politického subjektu, konkrétně takzvané Trojkoalice v Praze 1 (STAN + KDU-ČSL + sdružení My, co tady žijeme). Chápu, že komise dospěla k názoru, že nelze z obecních peněz dotovat téměř stranický časopis. TOP 09, ODS, ČSSD a další strany v Praze 1 také vydávají své časopisy, ale pochopitelně si je platí z vnitrostranických zdrojů.

Co byste řekl ke kritice, že reprefond jedničky využíváte z devadesáti procent na podporu své osoby?

LOMECKÝ:Oddělení vnějších vztahů informuje okolí o činnosti radnice Prahy 1. Je naprosto samozřejmé, že starosta – statutární zástupce městské části – je logicky nejviditelnějším prvkem této činnosti. Je to úplně stejné jako u představitelů jiných orgánů, organizací, ministerstev a států. Statutární zástupce – je jedno, jestli jde o starostu, ministra nebo dokonce představitele státu – je lídrem nejdůležitějších rozhodnutí, obhajuje je a předstupuje s nimi před veřejnost.

Rád bych podotkl, že rozpočet oddělení vnějších vztahů radnice Prahy 1 je letos až čtyřikrát menší, než byl v minulosti, v „tučných“ letech, kdy se v Praze 1 vyhazovaly peníze doslova oknem. Nicméně neočekávám, že bych se o tomto v novinách pana Höppnera cokoli dočetl, protože jeden z klíčových činitelů zmíněné Trojkoalice byl v té době starostou Prahy 1 a rozhazování obecních peněz se za ním dodnes táhne jako dlouhá červená nit.