Ondřej Lochman: Ukazujeme studentům cestu, bojovat ale musí sami

Ondřej Lochman

Ondřej Lochman Zdroj: dofe

Běžným českým studentům chybí samostatnost a zdravé sebevědomí. Je to zřejmé, už jen když porovnáte děti z elitních a standardních českých škol. Tak to vidí výkonný ředitel nadace Mezinárodní cena vévody z Edinburghu Ondřej Lochman, který před půlrokem převzal vedení české pobočky nadace a dal si za cíl s tím něco udělat.

Právě v programu, který nadace nabízí, tyto dva světy propojuje. Podpořit jeho činnost, ocenit a motivovat studenty minulý týden přijel i britský princ Edward, který převzal správu nadace po svém otci.

E15: U českých nadací je běžné, že pomáhají dětem, které neměly na startu života takové štěstí. Vy ale máte v programu i děti z elitních středních škol. Proč?

Jednak proto, že třeba britské školy znají prestiž programu ze své rodné země a je pro ně čest své děti do něj zapojit. No a pak nám tam také funguje ta úžasná symbióza. Studenti z běžných českých škol se s těmi řekněme elitními navzájem porovnávají, motivují se, ale i přátelí.

E15: Takže cílem vaší nadace je takto propojovat mladé lidi z různých společenských vrstev?

To také. Ale snahou prince Philipa, který kdysi nadaci založil, bylo hlavně formování charakteru mladých lidí. V našem prostředí to zní asi trochu strašidelně, ale neumíte si představit, jak to čeští studenti potřebují. My je učíme přijímat výzvy, soutěžit sami se sebou. Učíme je, aby dlouhodobě plánovali, zamýšleli se nad tím, co chtějí, a šli za tím. Současně je učíme, aby se starali o své okolí a věnovali dobrovolně svůj čas tam, kde jejich energii potřebují. Prostě se staráme o vzdělávání, na která české školy nemají čas.

E15: V praxi to vypadá jak?

Studenti se zapíšou do programu, dostanou přiděleného mentora a s tím pak třeba při škole plní své cíle ve čtyřech sekcích: dovednost, sportovní aktivita, dobrovolnictví a dobrodružná expedice. My se postaráme o to, aby lidé, kteří studenty vedou, byli profesionálně proškoleni a aby děti měly všechny podmínky k dosažení svých cílů.

E15: Nevidím v tom nic neobvyklého. Spousta mladých by vaše cíle určitě splnila sama od sebe. V čem je to tak unikátní?

Jednak mladým otvíráme cesty, na které by se třeba sami nikdy nevydali, a pak je tu také mnoho těch, kteří ani nemají tušení, kam všude se dát cestovat, co všechno se dá prožít a v životě si vyzkoušet. K tomu jim ještě poradíme a na konci té dřiny je odměníme certifikátem, který je puncem kvality a usnadní jim cestu na prestižní vysoké školy po celém světě a především v Británii.

E15: Někoho takového už v programu máte?

Jistě, například Petr Kolařík. Kluk z Moravy, všichni ho od studia v zahraničí spíš odrazovali. No a on je teď v Southamptonu a to mimo jiné i proto, že jim při přijímacím pohovoru ukázal certifikát našeho programu DofE. V Británii je to velké plus. Ale není to jen o jednom Kolaříkovi. Je tu spousta mladých, kteří v našem programu vyzráli a pochopili, co od života chtějí a že se nemusí bát přijímat výzvy.

E15: A vy jim na té cestě jen svítíte, nebo jste jako nadace schopni podpořit je i finančně?

Jsme a děláme to. Náš letošní roční rozpočet se pohybuje někde kolem tří milionů korun. Asi milion jde na kompletní podporu našeho vzdělávacího systému a půl milionu rozpouštíme mezi děti. Třeba ty, které chtějí na expedici, ale nemají na ni.

E15: Kde ty peníze sháníte?

Základem jsou klíčoví donátoři. Čeští byznysmeni, kteří se zavázali, že v průběhu následujících pěti let zaplatí každý rok 15 tisíc liber. Ti se pak stávají členy prestižního byznysového klubu. Momentálně máme čtyři takové a hlásí se další. Nejsme nadace jednoho jména, kterému když dojdou peníze, celý příběh ukončí. Stavíme na mnoha silných partnerech, ale i na pro bono pomoci. Bez toho bychom hlavně teď na začátku fungovat nemohli.

E15: Říkáte na začátku, ale nadace má na svých stránkách údaj, že funguje už od roku 1994…

To ano, ale když jsem ji před půl rokem přebíral, už jen tak přežívala a ani před tím se o ní moc nevědělo. Naštěstí mně a hlavně našemu předsedovi představenstva Jiřímu Zrůstovi se podařilo do celého projektu vtáhnout řadu zajímavých lidí. Pomohly ale třeba i další české neziskové organizace.

E15: Předpokládám, že teď pomohla i účast předsedy celosvětové nadace, prince Edwarda?

Velmi. Především to byla úžasná motivace pro děti, které obdržely zlaté certifikáty. Podaly ruku někomu, koho běžný smrtelník nikdy nepotká. Ale já věřím, že nám jeho návštěva pomůže i v tom, aby se o nadaci dozvěděli další studenti, přečetli si příběhy mladých lidí, kteří už si tou dřinou prošli, a rozhoupali se k tomu se do našeho programu přihlásit.

E15: Když už mluvíte o přihlašování, máte nějaká zásadní omezení?

Nemáme. Buď se přes náš web přihlásíte ve škole, kde už působíme, nebo nám studenti můžou napsat: Chceme vaši nadaci u nás ve škole. My už se pak o vše postaráme. Po návštěvě prince se musíme všichni trochu nadechnout a pustit se do určitě ještě náročnější práce. Chceme, aby u nás měla nadace podobnou prestiž jako ve většině zemí, kde působí.

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu

Jde o prestižní vzdělávací program, do kterého se zapojilo už přes osm milionů mladých lidí z více než 140 zemí po celém světě. Program založil v roce 1956 manžel britské královny Alžběty II. princ Philip, vévoda z Edinburghu. V posledních letech přebírá aktivity nadace nejmladší syn královny Alžběty II. princ Edward. Program je dostupný všem mladým lidem ve věku 14–24 let.