Praha má novou koncepci výstavnictví

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Nová koncepce výstavnictví v hlavním městě má popsat priority města v příštích letech a vnést do ne vždy zcela jasných vztahů mezi magistrátem a organizátory výstav jednoznačná pravidla.

Koncepce do budoucna jednoznačně počítá s podporou dvou výstavních areálů, tedy holešovického Výstaviště a Pražského výstavního areálu v Letňanech (PVA). Kongresové centrum (KCP) se má podle této koncepce soustředit výlučně na pořádání kongresů, seminářů a multimediálních akcí.

Praze stačí dva areály

Podle autora koncepce, kterým je náměstek primátora Hlavního města Prahy Ivan Kabický, město v tuto chvíli vznik dalších výstavních areálů vylučuje. V dohledné době tak zcela jistě nevzniknou další výstavní plochy v Suchdole, na Zličíně nebo Strahově, jak se o tom v minulosti uvažovalo. Podle studie, kterou si Praha nechala vypracovat, je pro potenciál výstavnictví v Praze plné využití kapacity stávající výstavní plochy postačující. „Žádný megalomanský projekt, například rozšíření PVA až do Kbel, se nerýsuje. Taková velká sousta jsou možná v arabských emirátech. Jsem si jist, že se nestane, aby se najednou objevil supersilný partner, který by chtěl na pozemcích zapůjčených od Prahy vybudovat nový obří výstavní areál,“ tvrdí Kabický.

Snahou Prahy je podle Kabického co nejvíce rozšířit spektrum výstav, nikoli jen přivést větší počet platících klientů nebo získat vyšší nájem. Podle Kabického však mezi organizátory výstav chybí vstřícnost a vzájemné poskytování informací především o termínech jednotlivých akcí, takže si vzájemně konkurují výstavami v témže termínu. Jakmile by vznikla dohoda o rozdělení termínů a portfolií, dovede si Kabický představit, že by Praha přeskupila finanční prostředky a výstavnictví v Praze více propagovala. Dosud totiž jde 80 % prostředků určených na propagaci do podpory kongresové turistiky.

Hodnotu výstavnictví v Praze dále snižují spory mezi provozovateli výstav, tedy především společnostmi ABF a Terinvest. Právě Terinvest v loňském roce odešel z výstaviště v Letňanech a například prestižní elektrotechnický veletrh Amper se kvůli tomu přesunul do Brna. Soud také řeší spor mezi Prahou a ABF, v němž organizátor výstav napadá rozhodnutí magistrátu z roku 2004 odstoupit od smlouvy s ABF. Komplikovaný je i vztah města a společnosti Incheba, která má v dlouhodobém pronájmu holešovické Výstaviště. Podle Kabického by v okamžiku, kdy Praha začne dostavovat vyhořelé křídlo Průmyslového paláce, měla být jasná koncepce celého areálu i zbývající plochy. Existují dva projekty na rozšíření holešovického areálu směrem na Císařský ostrov tak, aby vznikla ucelená výstavní a volnočasová zóna. Naproti tomu v Letňanech se do roku 2016 z hlediska územního rozvoje nic dít nebude. Mělo by se jen investovat do vnitřní výbavy a současný vystavovatel by tak měl získat jistotu, že může v tomto časovém horizontu do svých instalací efektivně investovat.

Veletrhy z KCP zmizí

Politika podpory kongresové turistiky v Praze má jasné důvody. Hlavní město potřebuje splatit dluhy v Kongresovém centru, které se datují k jeho rozsáhlé rekonstrukci a modernizaci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu v roce 2000. V kongresové turistice je také více finančních prostředků: kongresový účastník totiž utratí v Praze téměř dvojnásobek oproti běžnému turistovi.

Pražský magistrát postrádá plán veletrhů na příští rok

Přestože management KCP usiluje o to, aby Praha v Kongresovém centru veletrhy organizovala, je to z dopravních a logistických důvodů nevhodné místo. „I kdyby se posunula fasáda a přistavěla skleněná třípodlažní budova, nebude KCP do budoucna vhodným poskytovatelem zázemí pro výstavnictví. Je to jednoznačně prostor pro kongresovou turistiku a multimediální projekty. Potřebám výstav neodpovídá například výška stropů a vystavovatelé dávají přednost jiným plochám. Praha tedy nebude v KCP výstavnictví podporovat,“ shrnul pozici Kongresového centra Praha v nové koncepci pražského výstavnictví náměstek Kabický.

Kromě podpory kongresové turistiky prostřednictvím spolupráce s JCDecaux uvažuje Praha také o zavedení kongresového jízdného v městské hromadné dopravě. U velkých kongresů by tam měli účastníci možnost zakoupit si celodenní jízdenku za dotovanou cenu 55 Kč. Větší podporu veletrhů si Praha dokáže představit jen v případě nastavení jasnějších pravidel mezi organizátory výstav a městem. Žádná společnost například zatím nepředložila seznam výstav na další kalendářní rok. Město ovšem větší propagaci veletrhů právě takovým krokem podmiňuje.