Scanner: Za rovnoprávnost pohlaví a za Sovětský svaz!

Tlačenice matrjošek

Tlačenice matrjošek Zdroj: archiv

Veřejná vyjádření jsou málokdy originální. Ať se osoby vysoce postavené vyjadřují k jakémukoli podstatnému problému, zvěrstvu, či naopak naprosté banalitě, většinou z jejich úst vychází jen velkolepě buničitá vata.

Na absurdní otázku reportérky, co dělá pro větší zastoupení žen ve své firmě, odpověděl výkonný ředitel agentury Saatchi & Saatchi Kevin Roberts, že ta debata je „do prdele už za námi“, protože v jeho agentuře tvoří ženy padesát procent zaměstnanců, takže s tím „bohudíky nemáme žádný probém“.

To si ovšem Kevin jen myslel, že nemá problém. Do tří dnů, naplněných rozhořčeným kýháním feministů, byl z funkce pryč. Rezignoval, řka: „Příšernost mého zločinu je nezměrná, zejména v době, kdy budování rovnoprávnosti pohlaví vchází do dnešní nové epochy. Kéž je tento proces poslední lekcí, jež skvělou důležitost rovnoprávnosti pohlaví každému bezezbytku ozřejmí.“

Člověku se maně vybaví osud Nikolaje Bucharina, s nímž se spojil Stalin, aby zlikvidoval pár stranických konkurentů, než nechal popravit Bucharina samotného. I Bucharin provedl sebekritiku: „Moje chybná vyjádření byla v mnoha ohledech urážlivá a mnoha lidem ublížila, za což se omlouvám. Nechtěně jsem pošpinil Sovětský svaz, jejž miluji a jemuž jsem byl posledních dvacet let zcela oddán. Rozhodl jsem se opustit svoji funkci dříve, než bylo plánováno, aby to již zůstalo za námi.“

Pozorný čtenář jistě postřehl, že oba citáty jsou zaměnitelné, jen výraz „rovnoprávnost pohlaví“ si v nich vyměnil místo s výrazem „Sovětský svaz“. A taky si (jak Scanner alespoň tiše doufá) všiml, že je to úplně jedno.

Olympiáda tlusťochů

Internet se pár dnů před zahájením olympijských her v Rio de Janeiru chvěl novým rozhořčením. Tentokrát kvůli tomu, že hlavními sponzory her jsou výrobci potravin, s nimiž internetoví rozhořčenci ideologicky nesouhlasí (nebo jim nechutnají; nebo naopak chutnají a oni pak mají vztek na sebe i na zbytek světa). „Ještě než proběhla první soutěž, jsou olympijskými vítězi McDonald’s, Coca-Cola a Cadbury,“ stěžoval si jeden takový. „Jako bychom měli olympiádu obézních,“ předvedla ukázkové rozhořčení BBC. Scanner tentokrát nemá slov.

Balení Coca-colyBalení Coca-coly | archiv

Emoji pod pěti kruhy

Twitter, sociální síť pro lidi neschopné komunikace v celých větách, sestrojil 200 nových otravných znaků jménem emoji, tematicky vztažených k olympijským hrám. To si říká o dvě otázky: Jak se v tom kdo vyzná? A koho to zajímá? Scanner nezná odpověď ani na jednu.

Instagramový triumf

Instagram, program ve vlastnictví provozovatele sociální sítě Facebooku, jehož pomocí lze zveřejňovat fotografie, se stal terčem internetového posměchu. Zavedl totiž službu Instagram Stories, která nechá vámi zveřejněnou sérii fotografií po 24 hodinách milosrdně zmizet. To je přitom způsob, jímž s obsahem nakládá konkurenční služba/síť jménem Snapchat.

Příznivci Snapchatu se smějí Kevinu Systromovi, šéfovi Instagramu, že nápad prvně jmenovaného konkurenta sprostě převzal. Systrom se brání, že je jedno, kdo formát vymyslel, hlavně že to funguje. To nabízí zajímavý výklad duševního vlastnictví. Scanner je však toho názoru, že pokud miliardy duckface selfies z Instagramu skutečně po jednom dnu zmizí, je to svého druhu humanitární triumf.

Daniel DeylDaniel Deyl | Repro StrategieDaniel Deyl