Více než dvě třetiny firem nesplnily informační povinnost

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Celkem 71 procent tuzemských společností dosud nesplnilo informační povinnost za rok 2014 týkající se finančních výkazů. Základní termín pro vložení výkazů do sbírky listin přitom vypršel na konci loňského července a nejzazší na konci loňského roku. Nejhorší situace je v Praze a mezi firmami se žádnými nebo nízkými tržbami. Nejméně disciplinované jsou firmy z finančního zprostředkování a maloobchodu, uvádí analýza poradenské společnosti Bisnode.

„Informační povinnost dlouhodobě neplní nadpoloviční většina společností. Neplnění zákonem stanovených pravidel na straně jedné, a nevymáhání platné legislativy na straně druhé, z pohledu transparentnosti podnikatelského prostředí vnímáme negativně,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Pokud by stát začal systematicky vymáhat pokuty za neplnění informační povinnosti, mohl by podle Štěpánové získat nejméně 13,7 miliardy korun, ale až 256,3 miliardy korun dodatečných příjmů do státního rozpočtu.

„Je vhodné prosadit pravidlo, díky kterému společnosti, které nesplní informační povinnost, nebudou moci získat veřejnou zakázku či dotaci. Řešení lze rovněž hledat v podstatném zvýšení vymahatelnosti práva. Rejstříkové soudy by měly uplatňovat sankční mechanismy, či dokonce přistoupit k řízení o zrušení společností s likvidací,“ uvedl analytik Nadačního fondu proti korupci Janusz Konieczny.

Podíl firem, které nesplnily informační povinnostPodíl firem, které nesplnily informační povinnost | ctk

Společnost Bisnode upozornila, že zatímco Krajský soud v Brně přistupuje k tomuto problému relativně pečlivě a od ledna 2014 do konce března 2015 udělil 723 pořádkových pokut, Městský soud v Praze udělil ve stejném období pouze 280 pokut. V Praze přitom firmy dlouhodobě vykazují nejhorší informační povinnost, za rok 2014 v Praze nezveřejnily výsledky více než tři čtvrtiny firem. Krajský soud v Ostravě nebyl podle Bisnode schopen údaj o pokutách vůbec zjistit.

Naprosto nejhorší přístup k dodržování platných právních norem mají firmy, které podle ČSÚ nevykazují tržby. V této kategorii informační povinnost za rok 2014 doposud nesplnilo téměř 87 procent společností. Nejlepší přístup ke zveřejňování finančních výkazů mají naopak společnosti s ročními tržbami přesahujícími jednu miliardu korun.

V oblasti finančního zprostředkování informační povinnost za rok 2014 doposud nesplnilo více než 96 procent podnikatelských subjektů. V rámci maloobchodu s potravinami, nápoji a tabákovými výrobky to bylo přes 92 procent společností. Nad 90 procenty také činnosti související se zaměstnáním, úklidové činnosti a velkoobchod s potravinami, nápoji a tabákovými výrobky.