Pětistovka pro seniorky bude dvourychlostní, Hyundai propouští, dotace na elektroauta jsou tu

Co vám (ne)uteklo

Co vám (ne)uteklo Zdroj: grafika e15

  • Pětistovka výchovného pro seniorky bude dvourychlostní. Lednová valorizace přídavek mine.
  • Hyundai v Nošovicích chystá propouštění, přechází na výrobu baterií do elektromobilů.
  • Stát spouští bohaté dotace firmám na nákup elektromobilů.

Podívejte se na důležité ekonomické zprávy, které jsme tento týden přinesli.

Pětistovka výchovného pro seniorky bude dvourychlostní. Lednová valorizace přídavek mine

Zvýhodnění především seniorek, které vychovaly děti, zůstane ve formě pětistovky za potomka zachováno i do budoucna. Na bonus však dosáhnou jen některé důchodkyně. Podle návrhu penzijní reformy šéfa rezortu práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) to budou ženy se třemi a více dětmi. Pro ostatní začne platit nové opatření, které má podle Jurečky také ocenit péči o děti a srovnat rozdíl mezi důchody žen a mužů. Z nynějších údajů zároveň plyne, že donedávna očekávaná valorizace výchovného se od ledna 2024 neuskuteční.

Hyundai v Nošovicích chystá propouštění, přechází na výrobu baterií do elektromobilů

Společnost Hyundai Nošovice se chystá hromadně propouštět. Výpověď by se měla dotknout desítek zaměstnanců jedné z výrobních hal, kde pracuje dvě stě lidí. Změny souvisejí s přechodem společnosti na elektromobilitu.

Stát spouští bohaté dotace firmám na nákup elektromobilů

Česko patří k evropským trhům, kde rostou prodeje elektromobilů nejpomaleji. Změnit to chce ministerstvo průmyslu a obchodu. Soukromým firmám nabídne dotace na nákup nových aut, které pohání baterie nebo vodík. Program nazvaný „Záruka Elektromobilita – I. výzva“ je financován z Národního plánu obnovy, tedy z peněz Evropské unie. Podnikatelé budou moci získat souhrnnou podporu ve výši až 1,65 miliardy korun, dalších tři sta milionů je určených na podporu pořízení a výstavby dobíjecích stanic.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Kup byt a vydělávej na pronájmu • e15

První univerzitní oběť AI. Fakulta VŠE ruší bakalářské práce, změnu zvažují i další školy

Studenti Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze od příštího akademického roku už nebudou psát bakalářské práce. „Při dobře zvládnutých dotazech dokáže podstatnou část bakalářské práce vytvořit umělá inteligence. A protože je nereálné tuto skutečnost odhalit, je namístě nahradit bakalářské práce projekty, kde je více zřejmé, že se jedná o vlastní práci studenta,“ vysvětluje děkan fakulty Jiří Hnilica. Ostatní vysoké školy práce uzavírající bakalářské studium považují stále za přínosné a rušit je neplánují, některé ale připouštějí, že by se v budoucnu mohla jejich podoba změnit.

Komárek odstřihl Gazprom. Jeho MND získají plnou kontrolu nad klíčovými zásobníky plynu

Společnost MND ze skupiny Karla Komárka může zvýšit svůj podíl v moravském zásobníku plynu Moravia Gas Storage (MGS) na úkor ruské státní plynárenské společnosti Gazprom. Dostala k tomu povolení od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Ostravské huti chybějí k oživení miliardy. Ty přitom posílá do zbytku mateřské skupiny

Opětovné rozjetí třetí pece v ostravské huti Liberty se zdá být čím dál méně pravděpodobné. Najetí na předkrizovou výrobní kapacitu alespoň jednoho milionu tun oceli ročně by si vyžádalo výdaje v miliardách korun, které nyní v podniku nejsou. Redakce e15 ale zjistila, že Liberty Ostrava v posledních měsících miliardy korun naposílala společnostem ze své mateřské skupiny.

Americký shortař Muddy Waters zacílil na Vítkovu CPI. Akcie skupiny klesly

Americká investiční společnost Muddy Waters Research, která se zaměřuje na problémové firmy, si vzala na mušku realitní skupinu CPI Property Group. Tu ovládá český miliardář Radovan Vítek. Společnost Muddy Waters zpochybňuje účetnictví CPI, obviňuje ji z nadhodnocování aktiv a Vítka z toho, že se obohacuje na úkor firmy.