„Megaprojekt“ startuje. Tchaj-wan v Česku otevírá první část centra čipového výzkumu

Markéta Pekarová Adamová a předseda Legislativního dvora Tchaj-wanu You Si-Kun

Markéta Pekarová Adamová a předseda Legislativního dvora Tchaj-wanu You Si-Kun Zdroj: Ministerstvo zahraničí Tchaj-wanu

Ve Vlasteneckém sále Univerzity Karlovy v Praze dnes začala první fáze toho, co předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v nedávném rozhovoru pro e15 označila za „megaprojekt“. Česko společně s Tchaj-wanem otevírá centrum, které bude zkoumat bezpečnost dodavatelských řetězců v oblasti polovodičů. Zaměřit se má také na čipové investice.

Takzvané Supply Chain Resilience Center je jedním z výsledků březnové cesty Pekarové Adamové na Tchaj-wan. Centrum bude provozovat konsorcium Univerzity Karlovy a National Chengchi University. Sídlit bude v rekonstruovaných prostorách v pražských Jinonicích. Finanční prostředky na jeho provoz do roku 2027 zajistí tchajwanská vláda.

David Emler z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy uvedl, že se centrum zaměří na geopolitiku spojenou s dodavatelskými čipovými řetězci, bezpečnost dodávek čipů a dostupnost vysoce kvalifikované pracovní síly nebo kapacity výroby.

Zkoumání dodavatelských řetězců reaguje na vleklé problémy s dodávkami čipů, které vznikly během pandemie covidu. Západní země také odpovídají na aktivity Ruska, Číny a dalších autokratických režimů. 

„Působení Ruska nás nutí přehodnotit globální vazby. Schopnost prevence proti ekonomickému nátlaku je ostatně součástí nové bezpečnostní strategie státu,“ řekla k tomu Pekarová Adamová. Za hrozbu označila i Čínu. Odstínění vlivu této země na český polovodičový sektor by podle šéfky sněmovny mělo být jednou z priorit.

„Nestabilní geopolitická situace ovlivní uspořádání dodavatelských řetězců polovodičů. Proto Tchaj-wan klade velký důraz na jejich odolnost a pečlivě si k tomu vybírá partnery. Česko takovým partnerem je,“ popsal Tsai prezident National Chengchi University Yen-Li.

Ministr tchajwanské Národní vědecké a technologické rady (NSTC) Tsung-Tsong Wu sdělil, že spojení čipů a generativní umělé inteligence bude zásadně ovlivňovat lidskou budoucnost, proto je nutné se těmto oborům odpovídajícím způsobem věnovat. Česko má být strategickou součástí aktivit Tchaj-wanu v této oblasti.

„To, jestli projekt uspěje, budou mnozí sledovat. Bude spousta těch, kdo si budou přát, aby tomu tak nebylo,“ doplnil předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Výzkum dodavatelských řetězců v lednu příštího roku doplní centrum pro návrh a vývoj moderních čipů, které se usídlí na Masarykově univerzitě v Brně. Rozpočet obou center v příštích čtyřech až pěti letech dosáhne stovek milionů korun. Na samotné zkoumání dodavatelských řetězců je aktuálně připraveno šest milionů dolarů, asi 134 milionů korun.

Tchajwanská vláda začala podporovat i studenty českých vysokých škol poskytováním „polovodičových stipendií“ na tamních univerzitách. Státní fond Taiwania Capital chce zase investovat do zdejších startupů. Jako první si vybral holešovické Vrgineers vyvíjející brýle pro virtuální realitu.

První tchajwanské investice v Česku souvisejí s politickým sbližováním, jehož hlavními hybateli jsou právě šéfka sněmovny Pekarová Adamová a předseda Senátu Vystrčil. „Oba stáli u kořenů této spolupráce,“ ocenila jejich přínos rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková a dodala, že univerzita už uzavřela několik smluv s tchajwanskými protějšky, a nový projekt tak „přeřazuje na vyšší rychlost“.

Tchaj-wan má na spolupráci s Českem zájem i kvůli chystané továrně společnosti TSMC v nedalekých Drážďanech, kam se Pekarová Adamová vydá příští týden na návštěvu.