Komárek odstřihl Gazprom. Jeho MND získají plnou kontrolu nad klíčovými zásobníky plynu

Miliardář a podnikatel Karel Komárek

Miliardář a podnikatel Karel Komárek Zdroj: Tereza Kovandová

Společnost MND ze skupiny Karla Komárka může zvýšit svůj podíl v moravském zásobníku plynu Moravia Gas Storage (MGS) na úkor ruské státní plynárenské společnosti Gazprom. Dostala k tomu povolení od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

MND zvýší podíl ve firmě Moravia Gas Storage (MSG), která provozuje zásobník plynu Dambořice na Hodonínsku, na 97,37 procenta akcií. Dosud měl v MSG poloviční podíl ruský plynárenský podnik Gazprom. MND tak budou zásobník výlučně kontrolovat. „Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí už nabylo právní moci,“ uvedl ÚOHS.

O plánu MND zcela ovládnout své plynové zásobníky informovala redakce e15 na konci října. MND tehdy uvedly, že upsaly nové akcie v nominální hodnotě 36 milionů korun, což zároveň zvýšilo základní kapitál MGS na 38 milionů korun

Důvodem ke zvýšení základního kapitálu bylo podle zprávy, kterou společnost zaslala České národní bance, zajištění peněz pro investice, které jsou nutné pro technické zajištění provozu a plnění závazků ze smluv o rezervaci kapacity. Podle informací e15 je ovšem důvodem i to, že od vypuknutí války na Ukrajině se podíl Gazpromu v českých zásobnících stal i rizikem pro zabezpečení dodávek. Rusové totiž kapacity po celé Evropě přestali využívat, aby stupňovali napětí na evropském trhu s plynem.

Komárek se netajil, že chce Gazprom odříznout

Podle Martina Jiruška, experta na energetickou bezpečnost z Masarykovy univerzity v Brně, se dalo odstřižení Gazpromu očekávat, protože je dalším dílkem do skládačky energetické bezpečnosti země. Nová vlastnická struktura je podle něj dobrým signálem pro trh zejména z právního a energeticko-politického pohledu.

„Z hlediska zajištění dodávek má tento krok sám o sobě sice spíše menší efekt, protože Gazpromem pronajatou kapacitu se už podařilo na trh vrátit. Přesto je každý takový příspěvek k energetické soběstačnosti mimořádně důležitý,“ uvedl Jirušek již dříve pro e15.

Sám Komárek se netajil tím, že by se vlivu ruského Gazpromu rád zbavil. Na jaře loňského roku vydal tiskové prohlášení, že společně s českou vládou pracuje na odstřižení ruské státní skupiny Gazprom od zásobníku plynu. Tehdy ale dodával, že bez souhlasu druhého akcionáře společného podniku nemá možnosti, jak toho právní cestou dosáhnout.

Společnosti MGS částečně uvolnily ruce protiruské sankce, díky nimž mohla pozastavit Gazpromu alespoň nájemní smlouvu, v rámci níž měl ruský plynárenský gigant právo na 90 procent kapacity zásobníku. Gazprom měl naprostou většinu kapacity na základě smlouvy z roku 2013 pronajatou na patnáct let, přičemž společnosti MGS měl za to zaplatit celkem 7,5 miliardy korun. Díky pozastavení smlouvy však MGS mohla kapacitu opět nabídnout evropským obchodníkům.

MGS provozuje podzemní zásobník plynu v Dambořicích a disponuje asi 12 procenty celkové kapacity zásobníků v Česku. Podzemní zásobník plynu Dambořice byl vybudován konverzí vytěženého ložiska ropy, na kterém se těžilo od roku 1986. Projekt zásobníku se začal připravovat od roku 2008, společnost MSG následně vznikla o pět let později jako společný podnik firem Gazprom Export a MND. Stavební práce na zásobníku začaly v květnu 2014, zásobník byl zprovozněn v červenci 2016.

Největší úložiště plynu v Česku provozuje státní provozovatel elektroenergetické přenosové soustavy ČEPS, který je letos převzal od německé společnosti RWE. Veškeré tuzemské zásobníky jsou momentálně takřka ze sta procent naplněné.

Hráči: Šéf ČEZ Beneš o energetice, výhrůžkách smrtí i snížení cen

Video placeholde
Hráči: Šéf ČEZ Beneš o energetice, výhrůžkách smrtí i snížení cen