Británie polovinu potravin dováží. Zatěžuje chudší země, varuje studie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Více než polovina potravin spotřebovaných ve Velké Británii pochází ze zahraničí. Výzkumníci upozorňují, že Británie tak přenáší dopady produkce potravin pro své obyvatele na životní prostředí jiných, převážně chudších zemí.

V zahraničí se nacházejí více než dvě třetiny půdy potřebné pro produkci potravin pro Británii. V zahraničí je také vypouštěn 64 procent skleníkových plynů vytvořených při výrobě těchto potravin, uvádí studie, která vyšla v magazínu Journal of the Royal Society Interface.

Plocha této půdy se od roku 1986 zvětšila o 23 procent a příslušné emise CO2 vzrostly o 15 procent. Potraviny končící v britských obchodech pocházejí, kromě domácí produkce, především z Jižní Ameriky, jihovýchodní Asie a Evropské unie.

„Obchod se zemědělskými plodinami přináší riziko pro národní potravinovou bezpečnost a může přenášet dopady na životní prostředí z rozvinutých do rozvojových zemí,“ uvádí studie. „Velká Británie je tak stále závislejší na vnějších zdrojích,“ dodává.

Produkce potravin pro Velkou BritániiProdukce potravin pro Velkou Británii | Journal of the Royal Society Interface

Autoři studie zároveň přiznávají, že ačkoliv dovoz potravin z rozvojových zemí zatěžuje jejich životní prostředí, zároveň pomáhá rozvoji jejich hospodářství.

Britský Národní svaz farmářů nedávno upozornil, že místní zemědělci brzy britskou populaci ani nakrmit nedokážou a dovoz potravin tak bude pro zemi jediné východisko. Přibližně v roce 2045 totiž britští zemědělci dokážou vyprodukovat dost potravin jen pro 53 procent obyvatel.

Nová studie tvrdí, že Británie může teoreticky dosáhnout úplné potravinové soběstačnosti. Vyžádalo by si to ale značné omezení nebo úplné ukončení produkce některých druhů ovoce a zeleniny nebo živočišné výroby.