Farmáři bojují za zelenou naftu. Kalousek ji chce zrušit

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Ministr financí Miroslav Kalousek chce zrušením takzvané zelené nafty, ze které stát zemědělcům vrací víc než polovinu spotřební daně, pomoci státnímu rozpočtu v letech 2013 a 2014 částkou 1,6 miliardy korun ročně, vyplývá z návrhu ministerstva financí (MF).

Agrární komora se zrušením zelené nafty hrubě nesouhlasí, změna by prý poškodila české zemědělce, řekl její prezident Jan Veleba.

„Zemědělcům je v současné době vracena část spotřební daně z nafty, kterou použili pro zemědělskou výrobu. Navrhuje se zrušení této selektivní daňové úlevy,“ stojí v materiálu ministerstva financí. Farmáři v Česku mají v současné době nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech.

„Pokud se to udělá, tak nerovné podmínky mezi námi a starými zeměmi Evropské unie se prohloubí. Tentokrát ne vinou Bruselu, ale cílenou politikou české vlády, takže s tím samozřejmě nesouhlasíme,“ uvedl Veleba. Podle něj proti návrhu bude celá zemědělská veřejnost. Agrárníci o návrhu s Kalouskem chtějí jednat. Podle Veleby vrací spotřební daň z nafty většina zemí EU.

Pro úspory v dalších letech předložil v pondělí Kalousek několik variant. Ministři se shodli na návrhu zvýšení DPH nebo omezení růstu důchodů společně se zvýšením daní bohatým. Opatření souvisí s tím, že v roce 2013 bude podle ministerstva financí kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.

Čeští zemědělci, stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Úrovni přímých plateb ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit díky národním doplňkovým platbám. Dotační rozdíly by měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit až po roce 2013.