Francie se opět stává největším světovým výrobcem vína

Nejsme v tom sami. Nepřízeň počasí se zdaleka netýká jen domácích pěstitelů vína. Obdobná situace je i v dalších státech Evropské unie, jako například v Rakousku, na Slovensku či v Toskánsku v severní Itálii

Nejsme v tom sami. Nepřízeň počasí se zdaleka netýká jen domácích pěstitelů vína. Obdobná situace je i v dalších státech Evropské unie, jako například v Rakousku, na Slovensku či v Toskánsku v severní Itálii Zdroj: CTK

Francii se letos podařilo dosáhnout prvenství ve výrobě vína. Pomohl jí k tomu propad úrody vinné révy a patnáctiprocentní pokles výroby vína v Itálii, která byla poslední dva roky první. Francie si naopak meziročně v produkci polepšila o deset procent, informovala dnes Mezinárodní organizace pro révu a víno.

Zatímco francouzští vinaři letos vyprodukují 46,2 milionu hektolitrů vína, tedy 6,16 miliardy lahví, Itálie nepřekoná 44,4 milionu hektolitrů. Francie a Itálie jsou ve výrobě vín dlouhodobými rivaly a v čele pelotonu světových výrobců vína se až na výjimky střídají. V minulém století tradičně vedla Francie.

Celková světová výroba vína letos klesne o šest procent na 271 milionů hektolitrů. Španělsko, které loni sesadilo Francii z druhé pozice, má letos úrodu nižší o 19 procent, a vrací se tak na třetí příčku. Produkce vína dosáhne jen 37 milionů hektolitrů. V USA dosahuje letos výroba 22 milionů hektolitrů, v Chile deseti milionů a na Novém Zélandu pro tuto zemi rekordních 3,2 milionů.

S prudkým poklesem produkce vína se letos potýkají i země ve východní Evropě, včetně Slovenska. V jeho případě pokles produkce proti loňsku činí 16 procent. Španělsko a Itálii zasáhla letos v létě velká vlna sucha, která se promítla i do propadu sklizně oliv, což vede k prudkému zvýšení cen olivového oleje.

Víno je mocnou zbraní v přetahované o chudé Moldavsko

Jan Dienstl: Do vinařství jsem investoval 300 milionů rokun