Inflace zdražuje výrobu. Rostou ceny potravin, piva, kosmetiky i zdravotnických pomůcek

Pekárny Penam patří do holdingu Agrofert.

Pekárny Penam patří do holdingu Agrofert. Zdroj: Profimedia

Pivovar Bernard zdražil po třech letech sudové pivo.
Potravinářský holding Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO)
Pivovar Bernard zdražil po třech letech sudové pivo.
4
Fotogalerie

Výrazné meziroční zrychlování inflace, která v září dosáhla 4,9 procenta, dopadá na firmy napříč odvětvími. Rostou jim náklady na výrobu prakticky ve všech vstupech, ať už jde o suroviny, energie, pohonné hmoty nebo mzdy. Koncové ceny pro zákazníky mohou podle některých odhadů stoupnout až o pětinu. Analytici zrychlení inflace očekávali, předpokládali ale nižší tempo. Vyšší meziroční růst nastal naposledy v roce 2008.

Ze středně velkých podniků hlásí problémy pivovary nebo výrobci zdravotnického materiálu a kosmetiky. S inflací se potýkají i koncerny, mimo jiné také Agrofert, který pravděpodobně zdraží potraviny.

„Po dlouhých třech letech jsme upravili cenu sudového piva. Průměrné zdražení činí zhruba korunu na půllitr,“ uvedl mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Radek Tulis. Nové ceny platí od začátku tohoto týdne a zahrnují DPH a marži distribučních řetězců.

Přesto nelze očekávat, že si spotřebitelé připlatí za sudové pivo Bernard přibližně korunu. „Jak se zdražení promítne do finální ceny pro koncového zákazníka, bude záviset na rozhodnutí jednotlivých provozoven. Většina už zdražila pivo vůči konečnému spotřebiteli před letní sezonou,“ dodal Tulis.

Ani Agrofert se zřejmě nevyhne úpravě cen. „Rostoucí náklady dopadají i na potravinářský sektor, kde dramaticky rostou ceny obalového materiálu, fólií, PET obalů, ale samozřejmě i pšenice nebo jedlých olejů,“ upřesnil mluvčí firmy Karel Hanzelka.

Na zemědělsko-potravinářský kolos nejvíce dopadá zvyšování cen v chemičkách, které vyrábějí dusíkatá hnojiva. Důvodem je dramatické zdražování zemního plynu, který je nejen zdrojem energie, ale i vstupní surovinou pro výrobu hnojiv. „O jakékoli úpravě cen budeme samozřejmě nejprve jednat s odběrateli a budeme hledat společná řešení,“ podotkl Hanzelka.

Výrobci zdravotnického materiálu Batist Medical se zvýšily vstupy do výroby o 32 procent. „Vedle zdražování dopravy, surovin a materiálů, které v posledním roce rostou nejvíce za třicet let, pociťujeme i růst cen energií,“ uvedl ředitel a majitel společnosti Tomáš Mertlík. „Jsme tedy nuceni alespoň část zvýšených nákladů přenést i do prodejních cen, které porostou v průměru o patnáct až dvacet procent,“ odhadl.

Inflační tlak dopadá rovněž na firmu Aveflor, českého výrobce zdravotnických a kosmetických prostředků. „Hladina inflace se promítá zejména do růstu cen vstupů do výroby. Počítáme se zvýšením cen okolo pěti procent, ale až od začátku ledna příštího roku,“ upřesnil ředitel Avefloru Jan Zubatý.

V klidu zatím mohou být i zákazníci sítě kamenných prodejen a e-shopu Hecht se zahradnickými potřebami. „Dosud držíme nízké ceny, a to díky ohromným skladovým zásobám. Přestože i nás ovlivňují ceny vstupů a další negativní ekonomické jevy, jako je inflace,“ uvedl za společnost Jan Libánský.

Analytici potvrzují, že zdražování v Česku pokračuje na všech frontách. „To alespoň usnadňuje identifikaci příčin – patří do nich vše,“ míní Vít Hradil z Raiffeisenbank. „Ani v dohledné době nelze příliš sázet na uklidnění situace. Úpravy ceníků velkých dodavatelů energií se v inflační statistice začnou citelněji projevovat až v nadcházejících měsících, zdražování bude patrně pokračovat i u nedostatkových automobilů,“ dodal.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda soudí, že v posledních měsících roku bude tempo inflace kulminovat, protože v příštím roce se zmírní. Letos koncem roku však může podle něj atakovat úroveň šesti procent, nelze údajně vyloučit vzestup až k sedmiprocentní hranici.

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub