Je sucho jako v roce 1947, říkají pamětníci

suché pole

suché pole Zdroj: ctk

Předseda Agrodružstva Miroslav na Znojemsku Pavel Oliva začínal v družstvu jako zootechnik před 40 lety, posledních deset let mu šéfuje. Letošním suchem je ale i přes letité zkušenosti překvapen. „Takové sucho nepamatuji. Pamětníci říkají, že něco podobného bylo v roce 1947,“ řekl deníku E15 Oliva.

Pro družstvo je to druhá rána v krátké době – v polovině května jim ze čtyř pětin pomrzly vinice, nyní kvůli nedostatku vláhy dostaly zásah polní plodiny. „Hrách je na odpis, ozimý ječmen také. Z vojtěšky na siláž jsme místo obvyklých sto vagónů udělali jen dvacet,“ podotkl. Škody budou činit řádově miliony korun, přesně se to dá ale spočítat až po žních.

Podle aktuálních odhadů Agrární komory je nejhorší situace v nejjižnějších okresech Moravy, tedy na Znojemsku, Hodonínsku a Břeclavsku, v Čechách pak na Rakovnicku. „V neděli jsem se byl podívat na Znojemsko, to, co jsem viděl, mnou otřáslo. Rodí se tady obrovský problém,“ řekl deníku E15 prezident komory Jan Veleba. „Zatím nelze říct přesně, jaké budou odhady škod, ale bude to, domnívám se, v desítkách miliard korun,“ míní. Potíže čekají i ovocnáři, budou ale menší, než odhadují pěstitelé polních plodin a zeleniny.

Sucho s devastujícími účinky podle prvotních odhadů komory může trápit asi pětinu obdělávané zemědělské plochy. S každým dnem bez deště se ale stále rozšiřuje. Situace by se ale mohla zlepšit už o víkendu, kdy by mělo podle meteorologů pršet, a to i na Moravě. Otázkou je, zda již není v řadě případů pozdě.

Velké sucho poškodilo zemědělce už před 12 lety, kdy výše škod přesáhla 11 miliard korun. Vláda tehdy poskytla zemědělcům pětimiliardovou kompenzaci, peníze na to vzala vydáním dluhopisů. Ministerstvo zemědělství situaci sleduje. Zda poskytne zemědělcům nějakou kompenzaci, v této chvíli neví. „Zatím se zjišťuje rozsah způsobených škod,“ řekl mluvčí úřadu Jan Žáček.

Co bude v Agrodružstvu Miroslav dál, jeho šéf neví. Lidé budou zřejmě bez práce, možná letošní rok zachrání živočišná výroba. K pomoci od státu je Oliva skeptický. „Ministerstvo zatím neprojevuje zájem, že by se třeba někdo přijel podívat, to ne. Nikdo nám asi nepomůže. Jedině snad tam nahoře, že nám pustí vodu,“ podotkl s nadsázkou Oliva.