Lesy ČR odstartovaly úklid v dceřiných společnostech

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Nový ředitel Lesů ČR Daniel Szórád hodlá udělat pořádek v dceřiných firmách státního podniku obhospodařujícího polovinu lesů v zemi. Firma by se ráda zbavila společníků ve dvou ztrátových lesnických podnicích, ve kterých si dělí napůl vlastnické podíly.

První řešenou firmou je Hradecká lesní a dřevařská společnost (HLDS), která dříve prodávala značnou část dřeva těženého ve státních lesích. Druhou je pak společnost H. F. C., která provozuje luxusní královéhradecký Hotel U královny Elišky a farmu na týkové dřevo v Nikaragui.

Jednoduchý proces to ale vzhledem k silné pozici soukromých akcionářů nebude. Pořizovací hodnota obou podílů činila 92 milionů korun. Lesy ČR nyní zvažují, zda je výhodnější podíly ve firmách prodat, anebo je naopak ovládnout celé. „V rámci aktuálně vytvářené Koncepce rozvoje podniku na období 2015 až 2019 se Lesy ČR zabývají mimo jiné i cílem dořešení majetkových podílů v dceřiných společnostech,“ potvrdil mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Zásadní je zejména osud firmy HLDS, která ještě před pěti lety dosahovala miliardových tržeb. „V zásadě mohou Lesy ČR postupovat jen dvěma způsoby: buď nabýt plnou kontrolu ve společnosti, nebo naopak finančně profitovat z jejího prodeje. V současné době probíhá ocenění našeho podílu dvěma nezávislými znaleckými posudky,“ dodal Boublík.

Prodej trvá roky

Plány mimo jiné komplikuje skutečnost, že druhý spolumajitel HLDS František Dejnožka má k podílu lesů předkupní právo, které nelze opominout. „Ano, generální ředitel Szórád mě oslovil,“ uvedl Dejnožka. „Řekl jsem mu, že je pátým generálním ředitelem, který mluví o svém velkém zájmu, ale nikdy to nikdo nedotáhl do konce. Myslím, že to nedotáhnou ani nyní,“ podotkl.

Problém podle něj nebyl v jednání o případné kupní ceně. „Nejprve se musí udělat znalecký posudek. Ale nakonec jej v minulosti nikdy udělat nenechali,“ dodal. Lesy ale nyní ke zpracování posudku přistoupily, takže Szórád alespoň ve srovnání se svými předchůdci zatím pokročil nejdále.

Hospodaření HLDSHospodaření HLDS | e15

Společnost HLDS do konce roku 2010 prodávala zhruba dvě pětiny dřeva vytěženého ve státních lesích. Od roku 2011 Lesy ČR již dřevo samy neprodávají, ale činí tak firmy, které zvítězily v zakázkách na pěstební a těžební práce. Mezi nimi HLDS nefiguruje. Lesy tak vlastní podíl ve firmě, kterou již k ničemu příliš nepotřebují. Vlastnictví HLDS již navíc není pro Lesy výhodné ani ekonomicky. Poté, co Hradecká lesní o smlouvu se státními lesy přišla, jí následně prudce klesly tržby z 5,5 miliardy v roce 2010 na 664 milionů v roce 2013.

Propad do ztráty

Ztráta klíčového partnera se projevila i na hospodářských výsledcích, neboť předloni se poprvé propadla do ztráty přes tři miliony. Přitom ještě v roce 2010 dosáhla čistého zisku 75 milionů. Do ztráty se předloni dostala i společnost H. F. C, kterou Lesy rovněž z poloviny ovládají. Firma provozuje Hotel U královny Elišky v Hradci Králové a farmu na týkové dřevo v Nikaragui. Druhou část firmy vlastní Jiří Fráňa a Josef Tošovský přes společnost FATO invest.

Společnost se zhruba jedenáctimilionovým ročním obratem vykázala v roce 2013 ztrátu 3,4 milionu korun, což byla přesně polovina ztráty z roku 2012. Důvodem byla podle výroční zprávy nízká obsazenost hotelu a vysoké náklady na opravy a provoz budovy.

Významnou roli hrála i skutečnost, že farma ve Střední Americe si na sebe do předloňska nedokázala vydělat. „Z charakteru tamního porostu a jeho přírůstku je patrno, že původní odhady na výnosy byly nereálné,“ přiznala firma ve výroční zprávě za předloňský rok s tím, že návratnost investice je až v dlouhodobém horizontu.