Studie: nelegální těžbu dřeva pohání hlad EU po surovinách

Odlesněná krajina

Odlesněná krajina Zdroj: Rod Waddington, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Nelegální těžba dřeva zničí v deštných lesích každé dvě minuty plochu o rozloze fotbalového hřiště. Jedním z hlavních důvodů je poptávka z Evropské unie po zboží, kvůli jehož produkci lesy ustoupily, tvrdí studie bruselské organizace Fern.

Evropská poptávka po sóje, hovězím mase, kůži či palmovém oleji je jedním z nejvýznamnějších faktorů podporujících odlesňování v tropech po celém světě. Podle studie země EU v roce 2012 dovezly zboží za zhruba šest miliard eur, které bylo vypěstované na místě nezákonně vykáceného lesa.

Evropské země se na celosvětovém obchodu s takovým zbožím podílí z jedné čtvrtiny. Donedávna byly dokonce největším dovozcem vůbec. „Přestože Čína nedávno EU předběhla, EU zůstává mnohem větším dovozcem odlesňování při přepočtu na obyvatele,“ uvádí studie.

Na každého obyvatele EU tak připadá asi deset eur utracených za toto zboží. Tři čtvrtiny dováží pět členských zemí – Nizozemsko, Itálie, Německo, Francie a Velká Británie. Ty jsou zároveň i největšími spotřebiteli zboží z vymýcených lesů, například Nizozemsko ale většinu dovezeného zboží exportuje převážně do dalších zemí EU.

EU podporuje korupci

„Evropská spotřeba se nepodílí jen na ničení životného prostředí a vyvolávání klimatických změn,“ upozorňuje autor studie Sam Lawson. „Protože je ale odlesňování nelegální, podporuje zároveň korupci a vede k daňovým únikům, násilí a porušování lidských práv,“ dodává.

Rozloha ilegálně odlesněné půdy na dodání zboží do zemí EURozloha ilegálně odlesněné půdy na dodání zboží do zemí EURozloha ilegálně odlesněné půdy na dodání zboží do zemí EU | Fern

Zdaleka největší množství zboží z nelegálně vytvořených plantáží do EU přichází z Brazílie, odkud se dováží především Sója, hovězí maso a kůže. Mezi nelegálními producenty palmového oleje naopak dominují Indonésie a Malajsie.

Lawson ovšem předpovídá, že v následujících letech poroste význam dalších zemí. Objem vývozu posílí další latinskoamerické státy, některé africké země, Kambodža nebo Laos.

Unie přísně uplatňuje předpisy bránící dovozu dřeva pocházejícího z ilegální těžby. Původ zemědělských produktů, které vzniky i díky ilegálnímu kácení, ale neřeší. Fern zprávu uzavírá výzvou, aby Brusel věnoval větší pozornost dovozu zboží z rizikových zemí.