Babiš hrozí Slovákům, že jim vezme výrobu čpavku

Šéf skupiny Agrofert Andrej Babiš

Šéf skupiny Agrofert Andrej Babiš Zdroj: E15 Anna Vackova

Skupina Agrofert miliardáře a ministra financí Andreje Babiše drží v šachu několik set zaměstnanců společnosti Duslo Šaľa, kterou na Slovensku vlastní. Hrozí, že v největší slovenské chemičce skončí s výrobou čpavku. „Zvažujeme výstavbu výrobny čpavku v České republice nebo v Německu,“ říká mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Firma svůj záměr vysvětluje vysokými poplatky za energie, které patří k nejdražším v Evropě. Trápí ji zejména distribuční poplatky za zemní plyn. Ty jsou dvojnásobné proti Česku a ve srovnání s Německem dokonce čtyřnásobné. Agrofert proto vidí poslední šanci pro šalovský podnik ve státní dotaci. „Jednáme se slovenskými úřady o poskytnutí investiční podpory, abychom výrobu zachovali. Pokud neuspějeme, zvážíme přesun výroby,“ dodal Hanzelka.

Slovenské ministerstvo hospodářství prý ale o ničem neví. „S představiteli Agrofertu neprobíhají žádná oficiální jednání. V současné době tedy není možné šance na přidělení finanční podpory komentovat,“ říká mluvčí úřadu Stanislav Jurikovič.

Podle informací serveru E15.cz však Agrofert na Slovensku za podporu na státních úřadech intenzivně lobbuje.

Ve hře je přesun do Lovosic

Pokud jednání o dotaci nedopadnou pro Agrofert uspokojivě, mohla by se výroba ze Šaľy přesunout do Lovosic. „Byla by pravděpodobně součástí Lovochemie,“ dodává Karel Hanzelka.

Pro začátek by vznik továrny zaměstnal přibližně 50 lidí. Kolik pracovních příležitostí by nový závod vytvořil po úplném přesunu, ale Hanzelka neuvedl.

Výroba čpavku zaměstnává 800 lidí

Výroba čpavku nyní tvoří zhruba polovinu produkce Dusla Šaľa a se souvisejícími podniky zaměstnává 800 lidí. Denně se čpavku vyrobí 1300 tun. Firma, která vedle toho produkuje také gumárenské chemikálie a lepidla, dosáhla v roce 2012 zisku 19 milionů eur při tržbách 471 milionů eur.

Andrej Babiš převzal podnik v Šaľe v roce 2004. Předcházela tomu dvouletá privatizace. Bývalý státní podnik se totiž za vlády Vladimíra Mečiara přetransformoval na zaměstnaneckou společnost. Čtyřicet procent akcií vlastnila skupina 17 manažerů a zbylých 60 procent bylo ve vlastnictví přibližně tisícovky zaměstnanců. Babiš nejprve vykoupil zaměstnanecké akcie, nabídl za ně 10 až 92 tisíc slovenských korun za kus. Poté mu své podíly prodala i skupina manažerů.

Složenka od Agrofertu