Babiš zruší úlevy pro zelenou energii. Elektřina zdraží

Ministr financí Andrej Babiš hodlá vytáhnout z peněženek odběratelů elektřiny ročně dalších více než 300 milionů korun. V rámci připravované novelizace energetického zákona si jeho úřad prosadil zrušení osvobození od daně z elektřiny u ekologicky šetrné energie. Tato výjimka měla podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů tím, že spotřebitelé budou více kupovat daňově zvýhodněnou elektřinu.

„Opatření se projeví navýšením příjmů státu maximálně v řádu několika set milionů korun. Ke zrušení osvobození dochází kvůli prevenci rizika jeho zneužití,“ vysvětlil mluvčí rezortu financí Michal Žurovec. Výjimka podle ministerstva financí ztratila opodstatnění i proto, že její stimulační efekt na další rozvoj obnovitelných zdrojů je dnes již zanedbatelný. Státní rozpočet se nakrmí hned dvakrát. Zhruba 280 milionů korun získá navíc na dani z elektřiny. Dalších 60 milionů vyinkasuje na DPH, která se z elektrické daně počítá.

Daň z elektřiny se v Česku vybírá od roku 2008 ve výši 28,30 koruny za spotřebovanou megawatthodinu. Stát získal loni na dani 1,3 miliardy korun. Po zrušení výjimky se inkaso vyšplhá přes 1,5 miliardy.

„Zrušení výjimky bude mít největší dopad na velkoodběratele elektřiny,“ říká Jan Palaščák, ředitel firmy Amper Market, která se věnuje právě obchodu se zelenou elektřinou. Firmy si totiž osvobození od daně hlídají jako možnost pro snížení nákladů a v tendrech na dodavatele elektřiny jeho vyčíslení požadují jako samostatnou položku. O peníze ale zřejmě přijdou také obchodníci a výrobci.

„Záleží na tom, jak se o finanční efekt z osvobození v současné době dodavatel dělí se svým zákazníkem, což je u různých dodavatelů, stejně jako u jednoho dodavatele vůči různým zákazníkům odlišné,“ argumentuje Jan Pavlů, mluvčí ČEZ Prodej.

Domácnosti, které si podíl zelené energie ve své spotřebě nehlídají, Babišův krok na faktuře nepocítí, protože jim obchodník osvobození od daně do konečné ceny stejně nezapočítává. Ztráty s největší pravděpodobností pocítí také výrobci. „Ve druhém sledu bude mít opatření dopad na výrobce ekologicky šetrné energie, kteří prodávají elektřinu za tržní ceny a podporu dostávají formou zeleného bonusu. Ti totiž dostanou za elektřinu nižší cenu,“ řekl deníku E15 Palaščák.

Největší problém může mít z tohoto pohledu gigant na trhu ČEZ, který nyní těží z daňové výjimky pro své přehradní vodní elektrárny, v nichž loni vyrobil přes dva miliony megawatthodin daňově osvobozené elektřiny. Výhodu má společně s E. ON také jako obchodník povinně vykupující elektřinu z obnovitelných zdrojů, které pobírají podporu formou výkupních cen. Efekt daňového osvobození se jim do pořizovací ceny elektřiny nedostane, jako je to u výkupu v režimu zelených bonusů.