Babišův Agrofert si na Slovensku vydupal daňové prázdniny

Agrofert, společnost, která vlastní významné majetkové účasti ve zpracovatelských, výrobních a distribučních podnicích zemědělského, potravinářského a chemického průmyslu, ilustrace.

Agrofert, společnost, která vlastní významné majetkové účasti ve zpracovatelských, výrobních a distribučních podnicích zemědělského, potravinářského a chemického průmyslu, ilustrace. Zdroj: Euro - Jan Rash

Výroba čpavku ve společnosti Duslo Šaľa, která patří skupině Agrofert Andreje Babiše, zůstane na Slovensku. Společnost českého ministra financí totiž dostane od tamní vlády deset let daňových prázdnin. Agrofert za to slibuje obří investici ve výši 300 milionů eur, což je přes osm miliard korun.

Agrofert Slovákům vyhrožoval, že bez finanční podpory státu produkci čpavku z Dusla Šaľa přesune do Česka nebo Německa. Kvůli vysokým poplatkům za energie chtěl čpavek vyrábět v levnější zemi. Slovenská vláda nakonec před hrozbou ztráty stovek pracovních míst raději ustoupila a s Agrofertem se dohodla.

Duslo Šaľa dostane deset let daňových prázdnin, které mu ušetří 58 milionů eur, tedy 1,6 miliardy korun. Nebude to ale zadarmo. Agrofert se zavázal k výše zmíněné investici 300 milionů eur (8,2 miliardy korun).

Nová výroba do konce roku 2017

„Plánovaná investice do výstavby může dosáhnout částky ve výši až 300 milionů eur. Pokud k výstavbě nové výrobní jednotky čpavku dojde, bude následovat období daňové úlevy po dobu deseti let až do celkové výše daňové povinnosti 58 milionů eur,“ vysvětlil pro E15.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Nové kapacity by měla firma podle Hanzelky zprovoznit do podzimu 2017. „Výrobní kapacita bude 1600 tun čpavku za jeden den. Dobrou zprávou je, že udržíme stávající počet pracovních míst,“ doplňuje Karel Hanzelka.

Stovky pracovních míst

Právě hrozba přesunu stovek pracovních míst do zahraničí byla pro slovenskou vládu klíčovou. „Společnost již předběžně potvrdila, že svou investici nebude realizovat mimo Slovenskou republiku,“ sdělila serveru E15.cz mluvčí slovenského ministerstva hospodářství Miriam Žiaková.

Podmínkou realizace investičního projektu je však udělení notifikačního souhlasu ze strany Evropské komise. O tuto notifikaci již společnost Duslo evropské orgány požádala.

Vysoké poplatky za energie

O tom, že by se část výroby čpavku mohla přesunout ze Slovenska do zahraničí, začali představitelé Agrofertu mluvit začátkem března. Majitelé Duslo Šaľa zvažovali přesun výroby do některé z německých továren Agrofertu, nebo do české Lovochemie Lovosice.

Firma svůj záměr vysvětlila vysokými poplatky za energie, které patří k nejdražším v Evropě. Trápí ji zejména distribuční poplatky za zemní plyn. Ty jsou dvojnásobné proti Česku a ve srovnání s Německem dokonce čtyřnásobné. Agrofert proto žádal dotace slovenské vlády na to, aby mohl investovat do modernizace výroby, která by zlevnila energetické výdaje Dusla Šaľa.

Obrat v postoji ministerstva

Ačkoli slovenská vláda zpočátku možnost investiční podpory nepřipouštěla, koncem května už jednání s představiteli Agrofertu potvrdila.

Výroba čpavku nyní tvoří téměř polovinu produkce Dusla Šaľa. Denně jej továrna vyrobí 1300 tun. Čpavek zaměstnává zhruba 300 lidí přímo a další zaměstnanci se podílejí na výrobě vedlejších produktů, které při produkci čpavku vznikají.