Bakalova NWR se řítí do problémů, akcie klesly na nové dno

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: ctk

Další výrazný propad zaznamenaly akcie těžební společnosti New World Resources. Na pražské burze odpoledne klesly na nové historické dno 24,60 korun. Analytici Bank of America před tím snížili cílovou cenu na titulu o 51 procent na zhruba 5,70 koruny.

Američtí analytici z Bank of America ke snížení cílové ceny akcií NWR podle serveru Patria.cz přikročili v rámci snížení výhledu pro celý evropský těžební i uhelný sektor. U výhledu pro ceny koksovatelného uhlí snížili letošní odhad o 8,5 procenta a pro příští rok o 13,2 procenta. Pro evropské těžaře pak snížili výhled ziskovosti od 9 až do 24 procent u největších firem.

Krátce před třetí akcie ztrácely zhruba 16 procent a pohybovaly se kolem 24,60 korun. Vyplývá to z průběžné statistiky pražské burzy. K poklesu kurzu pravděpodobně přispělo výrazné snížení cílové ceny, ke kterému přistoupili analytici Bank of America.

Bank of America ve zprávě předpokládá letošní ceny koksovatelného uhlí na úrovni 161 dolarů za tunu, pro příští rok pak 165 dolarů za tunu. „Pro třetí kvartál očekávám pokles cen kontraktů NWR o 5 až 10 procent a silnější tlak na hotovostní potřebu. Pro likviditní pozici NWR bude za současných odhadů cen uhlí důležitý prodej koksáren OKK za příznivou cenu,“ uvádí analytik Petr Bártek z České spořitelny. Podle analytika prodej koksáren může NWR poskytnout výrazně více času na realizaci restrukturalizačního procesu. „Očekávám, že NWR by bez provozní restrukturalizace, prodeje OKK a bez zlepšení cen uhlí mohlo mít problémy s likviditou v pololetí příštího roku,“ dodává Bártek.

Doly v krizi

Těžba uhlí v ostravsko–karvinské pánvi je v krizi. Doly a železárny přitom v regionu dávají přímo i nepřímo práci desetitisícům lidí. Bouři nejistoty na severu Moravy ovšem rozpoutalo až letošní ohlášení čtvrtletních výsledků společnosti NWR, která vlastní těžařskou firmu OKD, a následné oznámení o drastickém úsporném plánu. Pokud se u Evrazu hovořilo o tisícovce pracovníků, kteří by mohli přijít o práci, v OKD pracuje třináct tisíc lidí a dalších pár desítek tisíc lidí živí firmy, které jsou na těžbu uhlí nějak napojené.

Pětiletý vývoj ceny akcií NWR

Graf 19. 6. 2013.Graf 19. 6. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Dnešní propad akcií NWR

Propad ceny akcií NWR 19. 6. 2013Propad ceny akcií NWR 19. 6. 2013

Dvoumiliardová ztráta

NWR utrpěla za první čtvrtletí zhruba dvoumiliardovou ztrátu. Tenčící se hotovost, která by se mohla brzy dostat pod úroveň požadovanou některými věřiteli, donutila firmu k přípravě razantních úsporných opatření. Mzdy mají plošně klesnout o deset procent. Přes odpor odborů ovšem neprošlo zrušení příplatků na dovolenou a na Vánoce. Sídlo firmy se kvůli úsporám přesune z centra Ostravy na karvinský Důl Darkov. Ořezat chce NWR počet administrativních pracovníků. Hovoří se zatím o třech stovkách lidí. Ještě letos hodlá osekat investice v hodnotě dvaceti milionů eur, zhruba půl miliardy korun.

Postupně se firma chce zbavit některých provozů a utlumit těžbu. K prodeji už NWR vyčlenila koksovnu OKK. Naznačila i možný prodej Dolu Paskov, kde se těží kvalitní koksovatelné uhlí.

NWR pořádá hon na hotovost

Tržní hodnota NWR letos propadla o sedmdesát procent a na záblesky lepších časů se teprve čeká. K boji s cenami uhlí mezitím přibyla další frontová linie: boj s dluhy. NWR se sice letos podařilo splatnost části dluhu posunout, další potenciální dluhová hrozba se však rýsuje už v říjnu. Exportní úvěrová agentura by totiž v případě nesplnění úvěrových podmínek mohla žádat až 78 milionů eur. „Podle našich odhadů NWR podmínky nesplní. Pokud se je nepodaří zmírnit, NWR by zřejmě muselo celý úvěr splatit,“ uvádí Bohumil Trampota z J&T Banky.

Podstatu dluhového břemene NWR však představují dvě velké dluhopisové emise: první se splatností v roce 2018 v objemu 500 milionů eur, zajištěná akciemi dcer OKD, OKK a polskou Karbonií Debiensko, se obchoduje přibližně za 83 procent nominální hodnoty a jejich tržní výnos se pohybuje kolem čtrnácti procent.

Druhá, nezajištěná emise se splatností v roce 2021 v objemu 275 milionů eur stojí přibližně 61 procent nominálu a vynáší kolem osmnácti procent. Obě emise jsou na svých výnosových maximech. „Vysoké výnosy dluhopisů odráží obavy investorů z jejich nesplacení,“ uvedl Milan Lávička z J&T Banky.