Boj ERÚ s distributory plynu skončil, úřad ještě rok nezmění pravidla regulace

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Válka, kterou Energetický regulační úřad (ERÚ) na jaře rozpoutal s distributory plynu, skončila. ERÚ na začátku července v tichosti ustoupil od záměru zkrátit nynější regulační období a od nového roku nastavit nová pravidla, jimiž se řídí také výpočet ceny za distribuci. Místo toho se pojede v zajetých kolejích až do konce roku 2014.

Výměnou za tento ústupek ERÚ s plynaři dojednal opatření, která by mohla vést ke snížení ceny za distribuci pro příští rok. „Cena určitě neporoste, nebudou se do ní započítávat určité náklady. Dohodli jsme se i na některých technických opatřeních,“ uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Za technickými opatřeními se skrývá zejména započítání nižší ceny plynu pro krytí ztrát v soustavě už v roce 2014. Podle dosavadní praxe by se tento pokles projevil až o dva roky později.

Podrobnější důvody pro své rozhodnutí chce ERÚ zveřejnit až příští týden. „Můžeme se pouze domnívat, že ERÚ dospěl k závěru, že zkrácení III. regulační periody by bylo z hlediska časového a možná i procesního velmi obtížné,“ komentoval rozhodnutí úřadu Vladimír Vácha, mluvčí společnosti E. ON.

ERÚ zdůvodňoval snahu o zkrácení platnosti stávajících pravidel v plynárenství tím, že nastavené parametry přestaly plnit regulační úlohu. Některé prý fungují jako prostředek k dosažení vyššího zisku. Řeč byla především o výnosech z přeceněných odpisů aktiv, které firmy neinvestovaly zpět do sítě. V nových pravidlech proto úřad chtěl distributory k těmto investicím donutit. Také jim chtěl omezit možnost započítávat si do nákladů ziskovou marži dceřiných společností, od nichž nakupují některé služby.

„Rozhodnutí ERÚ vítáme. Experti ERÚ a plynárenských společností posuzovali a kalkulovali řadu klíčových faktorů. Zároveň vznikla i řada nezávislých analýz. To vše bylo základem pro postup ERÚ,“ uvedl Martin Chalupský, mluvčí RWE. Právě tato firma mohla na zkrácení regulačního období nejvíce ztratit. V květnu proto přišla s návrhem, jak právě prostřednictvím snížení cen plynu pro krytí ztrát v soustavě a některých dalších nákladů omezit růst ceny za distribuci v roce 2014.

ERÚ si od zkrácení regulačního období sliboval snížení ceny za distribuci o pět procent. V celkové ceně plynu pro domácnosti tato složka tvoří zhruba pětinu. Nicméně hlavním terčem útoku úřadu bylo pět miliard korun, které distribuční firmy inkasovaly díky přecenění odpisů majetku při vyčlenění z mateřských koncernů po reformě trhu s plynem.