Česká služba proti blackoutům expanduje. Nano Energies míří do Chorvatska a Maďarska

Nano Energies bude v Chorvatsku a Maďarsku energetickou flexibilitu pro stabilizaci sítě, tedy takzvané služby agregátora flexibility.

Nano Energies bude v Chorvatsku a Maďarsku energetickou flexibilitu pro stabilizaci sítě, tedy takzvané služby agregátora flexibility. Zdroj: profimedia.cz

Tuzemská energetická společnost Nano Energies chystá zahraniční expanzi.
Na začátku října Nano Energies založila společnost DES Holding, která zastřeší otevírání poboček ve střední a východní Evropě.
3
Fotogalerie

Tuzemská energetická společnost Nano Energies chystá expanzi do zahraničí, kde chce nabízet energetickou flexibilitu pro stabilizaci sítě, tedy takzvané služby agregátora flexibility. Za účelem rozšíření svých služeb do střední a východní Evropy založila na začátku října společnost DES Holding, která zastřeší otevírání tamních poboček. Deníku E15 to potvrdila mluvčí Nano Energies Barbora Petrová.

Agregátor flexibility je nový nástroj, v jehož rámci jeho poskytovatel sbírá elektřinu od několika svých nasmlouvaných elektráren a tento balík energie následně prodává provozovateli soustavy, který jím vyrovnává napětí v síti. V přeneseném slova smyslu jde tedy o virtuální elektrárnu, která sdružuje elektrárny a na základě shromážděných dat a složitých matematických modelů efektivně řídí jejich výrobu. Zákazníci jsou menší zdroje, typicky kogenerační jednotky, které kromě elektřiny vyrábějí i teplo. 

V první vlně expanze, tedy do konce tohoto roku, hodlá firma vstoupit do Maďarska a Chorvatska. V příštím roce pak bude expanze pokračovat. „Trh s elektřinou je teď jako rychle rozjetý vlak. Pobočky v Maďarsku a Chorvatsku otevíráme jako první, další v regionu střední a východní Evropy budou následovat,“ komentuje zahraniční plány šéf Nano Energies Stanislav Chvála s tím, že společnost bude nově působit už ve čtyřech zemích. Kromě Česka už totiž loni na podzim rozjela byznys také na Slovensku.

Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle

Video placeholde
• Videohub

Pro malé zdroje elektřiny je podle Chvály agregátor flexibility příležitostí, jak uspořit. „Díky nám se mohou zapojit do poskytování služeb vyrovnávaní sítě, takzvané výkonové rovnováhy, kterou dosud od jednotlivých elektráren nakupuje provozovatel přenosové sítě. Energetické úspory zákazníků, tedy výrobců elektřiny, se podle něj mohu blížit až deseti procentům,“ říká Chvála. 

Služba u malých zdrojů funguje tak, že agregátor může regulovat nasmlouvaný výkon elektrárny podle toho, jaké na trhu zrovna panují podmínky. Agregace energetické flexibility je přitom podle Chvály výhodná i pro celý trh, protože pomáhá předcházet výpadkům sítě.

Stejně jako v České republice prochází energetický sektor v Maďarsku a Chorvatsku výraznými změnami v důsledku proměny energetického mixu. Zatímco uhelné elektrárny, které poskytují stabilní dodávky elektřiny, pomalu končí, v mixu hrají čím dál větší roli obnovitelné zdroje, jejichž výroba je proměnlivá dle počasí. Vyrovnávání sítě je tak pro provozovatele soustavy stále náročnější, což pro agregátora flexibility zase znamená větší příležitosti pro růst.

V Česku provozovatel přenosové soustavy ČEPS umožňuje agregátorům flexibility poskytovat služby od začátku letošního roku. Kromě Nano Energies už službu nabízí také E.ON nebo Innogy Energo a přidat se chce i ČEZ.

V příštích letech chce ČEPS umožnit agregaci i na straně spotřeby nebo i u větších elektráren nad deset megawattů výkonu. V poslední fázi by se mohly zapojit i domácnosti. 

Mezi nejtypičtější zákazníky zatím patří průmyslové podniky, kancelářské komplexy nebo i městské teplárny. V budoucnu se k nim budou moci připojit například i provozy kumulující chlad či teplo.

Nano Energies založil už v roce 2008 podnikatel Petr Rokůsek, ke kterému se po pěti letech přidal Tomáš Janeček, bratr Karla Janečka. Dnes už je vlastnická struktura čtyřčlenná, když do ní loni vstoupili miliardář a developer Petr Němec a podnikatel z IT sektoru Petr Zahradník.