České textilky chtějí získat trh s novým froté Prowell

Výroba nové tkaniny Provell

Výroba nové tkaniny Provell

Spolupráce tří českých firem a univerzity v Liberci slibuje revoluci v textilním průmyslu. Na trh uvádějí novou generaci froté tkaniny Prowell.

Kombinuje bavlnu a syntetické vlákno, rychle saje vodu a od těla ji odvádí na povrch a vyniká též malou objemností a tvarovou stálostí. Tento český vynález tak rozšiřuje vlastnosti známé z funkčního sportovního oblečení třeba až k županům, osuškám a, ručníkům. Vývoj novinky trval dva roky a podílely se na ní firmy Papillons, Veba Broumov, Texsr a Technická univerzita v Liberci. Tkanina je u Úřadu průmyslového vlastnictví chráněna užitným vzorem a aktuálně probíhají kroky k zajištění mezinárodní ochrany.

„V porovnání s klasickým froté jsou výrobky Prowell ve vyšší cenové relaci, která odpovídá náročnosti výrobní technologie, kvalitě použitých materiálů i nákladům na vývoj. Jejich užitná hodnota je však díky výjimečným vlastnostem na zcela jiné úrovni. Naši tuzemští i zahraniční zákazníci, kterým jsme už výrobek představili, byli doslova nadšeni. Není divu, takto revoluční změna se na světovém textilním trhu již dlouho neobjevila,“ vysvětluje Lubomír Stiller, ředitel firmy Papillons. Ta má spolu s textilkou Texsr právo používat ochrannou známku Prowell.

Struktura tkaniny ProwellStruktura tkaniny Prowell

Struktura tkaniny Prowell

Výrobu novinky společnost zkušebně spustila počátkem letošního roku, kdy ukončila vývoj úprav. Proběhlo také testování, které funkční froté tkanině vyneslo osvědčení „Prádlo Proffesional“, QZ a Česká kvalita. Zboží z tkaniny Prowell firma oficiálně představila v aktuálním Hotelovém katalogu, kde je součástí prádla pro wellness. První maloobchodní nabídku pro své prodejny, e-shop a zásilkový katalog připravuje na letošní předvánoční trh.

„Průběžně navíc testujeme další možnosti použití. Velmi úspěšně zkouškami procházejí například kojenecké osušky z Prowellu. Připravujeme také další konstrukce tkaniny, žakárské vzorování i pestřejší barevná provedení a testovat budeme využitelnost digitálního tisku. Chystáme výrobu žádaných klasických velikostí ručníků, ale také nových konfekčních modelů, přičemž naší snahou je, aby svým pojetím byly originální a dotvářely výjimečnost použité tkaniny.

V této oblasti jsme spolupracovali i s katedrou oděvnictví Technické univerzity v Liberci, jejíž čtyři studentky dostaly možnost realizovat u nás své netradiční návrhy oděvů z Prowellu,“ dodává Stiller, jehož textilka zaměstnává 53 lidí a patří do podnikatelské skupiny Veba. V roce 2011 firma utržila 250 milionů korun a vykázala čistý zisk 19 milionů korun. Přes 60 procent celkových tržeb realizuje v zahraničí. V Česku je pak dodavatelem obchodních řetězců Makro, Globus, Albert a Tesco.

EuroEuro | E15