Česko uhájilo 200 milionů eur z povolenek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

První část reformy evropského obchodování s emisními povolenkami je na světě. Díky názorovému obratu Česka se zástupci členských států, Evropského parlamentu a Evropské komise mohli dohodnout na vytvoření tržní stabilizační rezervy, která bude od roku 2019 postupně odsávat z trhu přebytek více než dvou miliard povolenek. Nadbytek povolenek držel jejich cenu nízko a nemotivoval firmy k přechodu na nízkoemisní zdroje.

Česko souhlasilo se startem rezervy v roce 2019, tedy rok před začátkem dalšího obchodovacího období. Výměnou získalo, že do rezervy nebudou mezi roky 2020 a 2025 odváděny povolenky, které dostane navíc spolu s dalšími chudšími zeměmi EU. „Odhadujeme, že to Česku zvýší výnosy z aukcí povolenek o 150 až 200 milionů eur mezi roky 2019 a 2025,“ uvedl ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu MŽP Pavel Zámyslický. Bohatší členské státy, které na dodatečné povolenky nemají nárok, o část z výnosu přijdou, neboť z jejich přídělu půjde do rezervy více povolenek.

Do rezervy se v roce 2019 převede 900 milionů povolenek, které Evropská komise dočasně z trhu stáhla. „Očekáváme, že dohoda o vytvoření rezervy zvedne cenu povolenky do konce roku ze sedmi na devět eur. Na trhu panuje shoda, že v roce 2020 povolenka bude stát dvacet eur,“ říká Anatolij Stolbov, analytik z firmy Virtuse Energy, která s povolenkami obchoduje.

Pokud například elektrárna prodává elektřinu na rok 2016, měla by si zajistit i celý objem povolenek na tuto výrobu

I když Česko nebude moci v letech 2019 a 2020 část z dříve přidělených povolenek vydražit, růst ceny mu zajistí podle Zámyslického výnos 1,1 miliardy eur. „To stačí na provoz programů jako Nová zelená úsporám, financovaných z aukcí,“ dodává.

Očekávaný růst cen povolenek pocítí energetické a průmyslové firmy. „Měly by zvážit změnu strategie zajišťování ceny povolenek. Pokud například elektrárna prodává elektřinu na rok 2016, měla by si zajistit i celý objem povolenek na tuto výrobu,“ míní Stolbov. Další možností je předzásobení povolenkami za nižší ceny. ČEZ, který po vytvoření stabilizační rezervy volal spolu s dalšími velkými evropskými energetikami, strategii zajišťování ceny povolenek měnit nebude. „Povolenky průběžně zajišťujeme tak, jak zajišťujeme prodej elektřiny,“ uvedla mluvčí Barbora Půlpánová.

Hra o 400 milionů povolenek
Zatím není jasné, co se stane se 400 miliony povolenek, které nebyly do roku 2020 přiděleny žádné firmě. Ty jsou v systému pro případ vzniku nových firem nebo pro pokrytí výstavby nových kapacit. Evropská komise v polovině roku navrhne, jak s nimi naložit. Jednou z možností je přesun padesáti milionů povolenek do speciálního fondu pro modernizaci energetické infrastruktury. Pokud by zbytek skončil ve stabilizační rezervě, Česko by přišlo o patnáct milionů povolenek, tedy až 300 milionů eur.