ČEZ má plán, jak přežít bez uhlí od Czech Coalu

Elektrárna Počerady (foto E15)

Elektrárna Počerady (foto E15) Zdroj: Sedmicka

Společnost ČEZ se příští rok dokáže obejít bez uhlí, které její elektrárně Počerady dodává Czech Coal. Pokud se obě firmy, jejichž smlouva o dodávkách uhlí vyprší na konci roku, nedohodnou na novém kontraktu, bude elektrárna pracovat s nižší účinností. Pojede na slabší výkon, který bude omezen limitem pro vypouštění oxidů síry.

V provozu budou tři z pěti dvousetmegawattových bloků, které budou spalovat uhlí z dolu Nástup Tušimice. Ten patří Severočeským dolům, jež vlastní ČEZ. „Takto jsme schopni elektrárnu provozovat i po delší dobu,“ tvrdí Vladimír Hlavinka, ředitel divize výroba a člen představenstva ČEZ.

Pro ČEZ by nicméně bylo výhodnější, kdyby se s Czech Coalem dohodl. Počerady s instalovaným výkonem tisíc megawattů jsou stavěny na uhlí, které těží Czech Coal v dolu Vršany. Jiné uhlí nedokážou tak efektivně zužitkovat. V roce 2011 byly nejvýkonnější uhelnou elektrárnou ČEZ a podle propočtů poradenské společnosti Candole Partners dokázaly pracovat se ziskovou marží 45 procent. „Pořád preferujeme dohodu. Záleží na tom, jestli se protneme na ceně,“ dodává Hlavinka.

Sporná ovšem není jen cena uhlí, ale také délka kontraktu. Czech Coal by rád smlouvu na celou dobu životnosti Vršan, tedy do roku 2050. Životnost Počerad by ovšem měla skončit zhruba o 20 let dříve.

ČEZ nabízí Počerady k prodeji v rámci snahy o smír s Evropskou komisí, která firmu podezírá ze zneužití dominantního postavení na trhu. O elektrárnu projevily zájem Czech Coal a Energetický průmyslový holding. Ve hře tak je pořád varianta, že místo smlouvy na dodávky uhlí nakonec Czech Coal získá elektrárnu.

„Naše nabídka na nákup elektrárny Počerady je platná do 18. prosince. Tento termín pro rozhodnutí ČEZ je krajní lhůtou pro to, aby Czech Coal dokázal zajistit nebo utlumit těžbu po Novém roce. S oběma scénáři v tuto chvíli pracujeme,“ říká Gabriela Benešová, mluvčí Czech Coalu. Pokud by Czech Coal elektrárnu Počerady získal, plánuje její modernizaci tak, aby ji mohl provozovat až do vytěžení dolu Vršany. Kdyby ovšem elektrárnu nekoupil a na nové smlouvě se s ČEZ nebo jiným vlastníkem nedomluvil, musel by pro uhlí z Vršan hledat jiné odběratele. Zamířit by mohlo například do výroben elektřiny ve velkých průmyslových podnicích.