Číně se nedaří osekávat produkci oceli, Peking provinciím vyhrožuje

Produkce oceli v Číně

Produkce oceli v Číně Zdroj: CTK

Ambiciózní cíl čínské vlády na snížení nadbytečných produkčních kapacit v ocelářském průmyslu a těžbě uhlí se nedaří naplňovat. Jen o deset procent plánovaného množství snížily některé čínské provincie výrobu oceli. Peking jim proto začal vyhrožovat.

Vláda proto stupňuje tlak vůči společnostem, a především vůči provinčním politikům, kteří v těchto cílech zaostávají. Lien Wej-liang, zástupce vedoucího Komise pro rozvoj a reformu proto ubezpečil, že předepsané cíle se splní a ti, kdo tak neučiní, se „budou zodpovídat“. Do konce roku by měl podle Financial Times být splněn cíl na osekání produkce o 250 milionů tun uhlí a 45 milionů tun oceli.

Koncem července se přitom splnilo 47 procent národního plánu na snížení produkce oceli a jen 38 procent cíle na redukci kapacity těžby uhlí.

Některé provincie přitom výrazně zaostaly a splnily plán jen z deseti procent, řekl v pátek Wej-liang. Pro centrální vládu je snížení nadměrných kapacit zásadní z několika důvodů. Omezení stavebního boomu v Číně vedlo k poklesu cen oceli a místní samosprávy byly nuceny nerentabilní výrobu dotovat. Nadměrnou výrobu se Čína snažila řešit hromadným levným exportem oceli, antidumpingová opatření ze strany Evropské unie však tomu zabránila.

Objevily se také protesty evropských ocelářů, které mohou Číně výrazně ztížit cestu k získání statusu tržní ekonomiky. Čína přitom o získání tohoto statusu dlouhodobě usiluje, neboť by podpořil čínský vývoz a především by omezil schopnost Evropské unie uvalovat na čínské zboží antidumpingová cla.