Debata o surovinové koncepci skončí v polovině roku, věří Sobotka

premiér Bohuslav Sobotka

premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Do poloviny letošního roku by měla skončit debata o surovinové politice a energetické koncepci. Po poradě ekonomických ministrů, které se účastnili i zástupci tripartity, to prohlásil premiér Bohuslav Sobotka. Rozhodnutí v této oblasti podle něj ovlivní rozvoj průmyslu a zaměstnanost na léta dopředu.

„Já myslím, že ta debata o aktualizaci energetické koncepce, o surovinové politice a dalším rozvoji využití jádra v České republice bude komplikovanější z časového hlediska, než jsme na začátku předpokládali. Ale počítáme s tím, že bychom ji ukončili v první polovině letošního roku,“ řekl Sobotka.

Také podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka by vláda měla dodržet dohodu z tripartity, o tom, že surovinovou koncepci dokončí do 30. června. Její součástí má být i debata o možném prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí.

Závazky akčního plánu

Porada ekonomických ministrů, jíž se účastnili například zástupci resortů financí, práce a sociálních věcí nebo dopravy, dnes probírala také plnění závazků z akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti.

„Dnes jsme ta opatření vyhodnocovali, mluvili jsme o roku 2014. Je evidentní, že zhruba 70 procent těch opatření bylo splněno včas. Některé zákony se posunuly díky projednávání v Poslanecké sněmovně,“ uvedl k tomu Sobotka.

Hanák jeho hodnocení zcela nesdílel. Jestli to premiér hodnotil jako splněné, tak je to jeho hodnocení a za nás to tak být nemusí, uvedl. Zásadní připomínky má třeba k oblastem řešení problémů kolem insolvencí, aplikovanému výzkumu nebo exportní politice.

Pochvala za pozvánku

Jak Hanák, tak šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula ale vládu pochválili za to, že k poradě ekonomických ministrů vůbec poprvé přizvala i zástupce tripartity. Podle Středuly je to také poprvé, kdy má kabinet skutečně vůli akční plán naplňovat.

Plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti počítá například s vyššími investicemi do páteřní infrastruktury, bytového fondu, veřejných budov a projektů pro sladění rodinného a pracovního života. Materiál navrhuje i vyšší podporu exportu, pomoc dlouhodobě nezaměstnaným, snížení administrativní zátěže pro podnikatele a zjednodušení stavebního řízení.