Doosan Škoda Power dodá do Chile turbínu za stovky milionů

Ilustrační foto z továrny Škody Power

Ilustrační foto z továrny Škody Power Zdroj: Archiv/Euro

Plzeňský Doosan Škoda Power dodá do Chile svoji dosud výkonově největší parní turbínu v Latinské Americe. Zařízení o výkonu 375 megawattů za stovky milionů korun půjde do uhelné elektrárny u města Mejillones ve vysoce zemětřesně aktivní oblasti. Má být zprovozněna v polovině roku 2018, ale turbína s generátorem bude dodána už koncem letoška, řekl manažer oblasti David Zeman.

Tímto projektem se celková kapacita parních turbín Škoda instalovaných v Latinské Americe za posledních 15 let zvýší na téměř 2,4 gigawattu. „Po úspěších Doosan Škoda Power v chilských projektech CCPP Kelar a CSP Atacama nový projekt EIM1 potvrzuje, že orientace na latinskoamerický trh je správnou cestou,“ uvedl Zeman.

Projekt, dodávku i výstavbu elektrárny zajišťuje jihokorejská společnost SK E&C, investorem je chilská E.CL, orientovaná převážně na výrobu elektřiny pro těžební podniky a další průmyslová odvětví na severu země. E.CL je dceřinou společností francouzské skupiny ENGIE (dříve GDF Suez). Pro zákazníka už pracuje Doosan Škoda Power přes 20 let. Mateřský Doosan dodá pro elektrárnu také uhelný kotel.

Nově dodávaná parní turbína musí odolat vysoké zemětřesné aktivitě. Má proto podobnou konstrukci jako dřívější instalace Škody v jedné z nejvíce seizmicky aktivních oblastí na severu Chile.

Rekordní rok zakázek

Společnost Doosan Škoda Power s téměř desetinovým podílem na světovém trhu parních turbín zaznamenala loni rekordní rok v objemu přijatých zakázek, které se meziročně téměř zdvojnásobily. „Loni jsme podepsali historicky nejvíc zakázek v objemu 8,5 miliardy korun,“ uvedl generální ředitel Jiří Šmondrk. Podle něj je velkým úspěchem, že firma roste, i když světový energetický trh klesá.

Nové kontrakty jsou bez ČR a Slovenska. Největší část zakázek je z Jižní Ameriky, která tvoří více než polovinu. Jde o Chile, Mexiko, Panamu a Kolumbii. Loňské tržby podniku se 1400 lidmi, který je od konce roku 2009 členem jihokorejské skupiny, přesáhly podle mezinárodních účetních standardů IFRS osm miliard korun, což bylo zhruba stejně jako v roce 2014. Zisk převýšil miliardu korun.

Čtete také: