E.ON má výrazně nižší zisk, špatně si vedou fosilní elektrárny

Německý E.ON bude kvůli odstupu od jádra propouštět tisíce lidí

Německý E.ON bude kvůli odstupu od jádra propouštět tisíce lidí

Německá společnost E.ON vytvořila za první tři čtvrtletí letošního roku zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) 6,55 miliardy eur (asi 164,9 miliardy korun). To je meziroční propad o 39 procent a jsou za ním především špatné výsledky elektráren na fosilní paliva. E.ON je podle výše tržeb největším distributorem energií na světě a působí také v České republice.

Ve výraznějším propadu zisku firmě zabránily solidní výsledky z obchodování energiemi a také prodej zemního plynu. Výsledek je ale zhruba v souladu s odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters předpovídali propad zisku na 6,5 miliardy eur. Firma zároveň potvrdila celoroční výhled zisku na 9,8 miliardy eur.

V samotném třetím čtvrtletí se E.ON vrátil k čistému zisku, který činil 196 milionů eur (asi 4,9 miliardy korun). Ještě o rok dříve měla firma ztrátu asi 388 milionů eur. Tržby se ve čtvrtletí meziročně zvýšily o 24 procent na 24,88 miliardy eur (asi 626,4 miliardy korun). Firma také potvrdila, že vzhledem ke splnění ziskových cílů vyplatí dividendu jedno euro (zhruba 25 korun) na akcii.

E.ON se musí vyrovnávat s německým jaderným stopem

Německá vláda letos rozhodla, že postupně opustí jadernou energetiku a více se zaměří na obnovitelné zdroje. To je špatná zpráva pro německé výrobce a distributory energie, protože ti přijdou o lukrativní část svého podnikání. Prodej energie z jádra je pro ně vysoce ziskový. Místo toho teď budou muset zaplatit i daň z jaderného paliva.

E.ON tak relativně dobře ustál odstávku některých svých jaderných elektráren, které byli němečtí provozovatelé nuceni uzavřít v reakci na katastrofu v japonské Fukušimě. Zbylé elektrárny E.ON hodlá uzavřít dřív, než původně předpokládal. Za prvních devět měsíců roku firmě mimo jiné pomohla produkce energií z obnovitelných zdrojů a také výroba elektřiny v Rusku.

Firmy ale také učinily špatnou sázku na vývoj cen plynu. Zavázaly se totiž k dlouhodobým smlouvám s ruským monopolním vývozcem Gazprom, ceny plynu se ale v těchto kontraktech odvozují od cen ropy. Zatímco ceny ropy se přiblížila k hranici 100 dolarů za barel, cena plynu se zvyšuje mnohem pomaleji.