Energetické firmy v Japonsku říkají slunci ne. Chtějí obnovit jádro

Dvě přední japonské energetické společnosti, které se na celkových dodávkách energie v zemi podílejí zhruba pětinou, mají už dost obnovitelných zdrojů energie a odmítají připojení nových solárních elektráren. Jejich rozhodnutí by mohlo zvýšit tlak na vedoucí představitele, aby umožnili opětovné spuštění odstavených jaderných reaktorů.

Jak píše list Financial Times (FT), od jaderného neštěstí v elektrárně Fukušima v roce 2011 Japonsko masivně investuje do oobnovitelných zdrojů energie, zvláště do solárních elektráren. Pokud by všechny projekty na solární elektrárny, kterým země do současnosti poskytla licenci, zahájily provoz, byla by celková kapacita 68 gigawattů. To je téměř dvojnásobek kapacity výroby v Německu, které je největším uživatelem solární energie na světě.

Japonské energetické firmy se však stahují a zavádějí v určitých oblastech, kde je příliš mnoho solárních elektráren, omezení, protože produkce těchto elektráren se liší v závislosti na počasí, což zvyšuje nestabilitu dodávek elektřiny.

Společnost Kyushu Electric Power šla ještě dále a oznámila, že od října na dobu neurčitou zastaví zpracování nových žádostí v celém regionu, ve kterém působí. Stejnou strategii oznámila i firma Tohoku Electric. Podle analytiků tato rozhodnutí zbrzdí schvalování solárních projektů, protože i další regionální elektrárenské monopoly přezkoumávají, jak velký objem dodávek z obnovitelných zdrojů energie jsou schopné zvládnout. Obě firmy uvedly, že budou přijímat žádosti pouze pro elektrárny pod deset kilowattů, což je obvyklá velikost elektrárny, které si na svých domech budují domácnosti.

Oživení odstavených reaktorů

Známky toho, že elektrárenské firmy jsou již nasycené solárními elektrárnami, by podle FT mohly povzbudit místní samosprávy, aby vrátily zpět do provozu odstavené jaderné reaktory. Jedinou elektrárnou, která je nyní připravena obnovit provoz, je Sendai firmy Kyushu, stále se však jedná o tom, zda v jedné ze seismicky nejaktivnějších zemí by měly být atomové elektrárny.

Zastánci jaderné energie upozorňují také na vysoké ceny, které musí elektrárenské firmy platit za elektřinu ze solárních elektráren, a které mají dopad na domácnosti. Podle současného systému musí elektrárny koupit veškerou elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů energie za garantovanou cenu. Tyto náklady pak mohou přenést přímo na spotřebitele. Ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu odmítlo dopad rozhodnutí firem Kyushu a Tohoku komentovat, dodal FT.