EPH má zájem o hnědouhelné portfolio Vattenfallu, potvrdil Křetínský

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mrholle via Flickr

Divize Mibrag české energetické skupiny EPH má zájem o celé hnědouhelné portfolio společnosti Vattenfall v Německu a možná i další aktiva švédské firmy, která budou na prodej. Potvrdil to předseda představenstva EPH Daniel Křetínský.

Vattenfall prodává své hnědouhelné elektrárny a doly v Německu ve snaze ušetřit poté, co ji odpisy z minulých akvizic poslaly hluboko do červených čísel.

„Mibrag s podporou EPH… (má zájem o) celé hnědouhelné portfolio, a budou-li přidána i další aktiva jako vodní elektrárny, náš zájem to samozřejmě neohrozí,“ řekl Křetínský v kuloárech investičního fóra Tatra Summit v Bratislavě.

Zájemců je víc

Kromě Energetického a průmyslového holdingu by podle E15.cz mezi zájemci mohly být i investiční skupiny Blackstone, CVC, Macquarie a KKR.

Spekuluje se rovněž o zájmu tuzemského energetického lídra ČEZ, již dříve možnost zájmu potvrdil šéf ČEZ Daniel Beneš. „Sledujeme co se děje ve střední Evropě. Ale zatím žádný proces ani neběží,“ uvedl nyní mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Až tři miliardy k umazání dluhu

Z prodeje hnědouhelných aktiv by Vattenfall mohl získat dvě až tři miliardy eur, což v korunách představuje sumu 56 až 83,4 miliardy. Podle zdroje agentury Reuters bude finální částka záviset na smlouvách o dodávkách elektřiny, cenách energie a rovněž na očekáváních ohledně cen emisních povolenek.

„Na každou megawatthodinu elektřiny, kterou nyní můžete prodat za třicet eur, potřebujete povolenku, jež stojí šest eur. Ziskovost se však okamžitě sníží, pokud ceny emisních povolenek vzrostou na předkrizové úrovně,“ uvedl pro Reuters nejmenovaný zdroj.

Z výnosu německých hnědouhelných elektráren a dolů může švédská státní energetická společnost umazat obrovské dluhy ve výši 151,5 miliardy švédských korun (téměř 455 miliard korun), které nasekala během obrovských investic v cizině, jež nebyly vždy vydařené. Vattenfall totiž odepsal šedesát procent z investice do nizozemské společnosti Nuon, kterou v roce 2009 koupil za 8,5 miliardy eur.