ERÚ: Současná podpora obnovitelných zdrojů je neudržitelná

Alena Vitásková, ERÚ

Alena Vitásková, ERÚ Zdroj: CTK/Sterba Martin, Fluger Rene

Současný systém podpory obnovitelných zdrojů přináší náklady, které jsou nad síly české ekonomiky. Na konferenci o energetickém trhu to dnes řekla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Letos na podporu obnovitelných zdrojů půjde celkem 44,4 miliardy korun, podle ERÚ tyto náklady v dalších letech ještě vzrostou, protože podle zákona je nutné částku každoročně indexovat o dvě procenta.

„Problém je obrovský,“ řekla Vitásková o situaci s obnovitelnými zdroji energie. „Je to zátěž na dalších 20 let a my na tyto zvyšující se náklady určitě nemáme,“ zdůraznila.

ERÚ se podle Vitáskové snaží jednat se zákonodárci o úpravě podpory obnovitelných zdrojů, aby se škody snížily na co nejmenší úroveň. Vitásková zároveň vyzvala k jednání o řešení situace i výrobce a distributory elektřiny.

Zástupci solárního sektoru z České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) a Aliance pro energetickou soběstačnost výzvu k jednání uvítali. „CZEPHO je připravena se aktivně zapojit do jednání za účelem nalezení řešení, které povede nejen ke stabilizaci solárního sektoru, ale k racionálnímu řešení problémů české energetiky jako celku,“ uvedla ředitelka CZEPHO Zuzana Musilová.

Zástupci solárního sektoru zároveň vyjádřili přesvědčení, že dialog zamezí vytváření některých kontroverzních opatření. Mezi ně zařadili například plán ministerstva průmyslu a obchodu na zhodnocení návratnosti investic už před uplynutím původně stanovené patnáctileté lhůty a případné odebrání podpory obnovitelným zdrojům, které už návratnosti investice dosáhly.

Místopředseda ERÚ Martin Laštůvka na konferenci řekl, že se úřad snaží ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu vyjednat novelu zákona, která by od počátku příštího roku zastavila poskytování provozní podpory novým obnovitelným zdrojům. Výjimku by měly pouze vodní a větrné elektrárny, které už jsou rozestavěné nebo je na jejich stavbu uděleno stavební povolení. Takové zdroje by měly nárok na získání podpory, pokud by byly připojeny do konce roku 2014.

ERÚ také navrhuje, aby byl v zákoně stanoven strop pro množství vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů. „Například fotovoltaická elektrárna má podle vyhlášky roční využití 1000 hodin. Na tyto vyhláškové hodnoty byla spočítána i výše podpory s nějakou návratností,“ řekl Laštůvka. „Tím pádem se domníváme, že to množství elektřiny, které má být podporované v jednom roce, by mělo být do tisíce hodin,“ dodal.

Jednotlivá opatření by mohla zpomalit růst částky, která se vyplácí na podporu obnovitelných zdrojů. Obrácení trendu je ale podle Laštůvky obtížné, i kvůli povinnému zvyšování vyplácené podpory o dvě procenta ročně a kvůli připojování nových zdrojů. „My budeme strašně rádi, když se nám to podaří zastavit. Když to zastavíme a podaří se nám ta křivka otočit ze stoupající na klesající, tak to bude naprosto úžasné,“ řekl Laštůvka.

Stát letos přispívá na obnovitelné zdroje částkou 11,7 miliardy korun ze státního rozpočtu a zvažuje zvýšení příspěvku o další dvě miliardy. Zbývající částku platí všichni spotřebitelé v cenách elektřiny. Na podporu obnovitelných zdrojů jde 583 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu.

Podporu obnovitelných zdrojů kritizují zástupci průmyslu, podle kterých současný systém vede k ohrožení konkurenceschopnosti tuzemských firem. Nejkritizovanějším sektorem jsou solární elektrárny, jejichž provozovatelé letos získají 25 miliard korun z celkové podpory.