Evropa se lekla. Většina států odmítá cla na čínské solární panely

solární panely

solární panely Zdroj: Petr Horky

Ze strachu, že zavedení cel bude mít negativní dopad na obchody s Čínou, je proti plánovaným clům na solární panely nejméně 14 států Evropské unie, včetně Německa, Británie, Nizozemska a Česka. Německá kancléřka Angela Merkelová po setkání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem uvedla, že udělá vše pro to, aby zavedení cel na dovoz solárních panelů zabránila.

Vlády většiny zemí Evropské unie jsou proti plánovanému zavedení cel na dovoz solárních panelů z Číny. Vyplývá to z průzkumu, který provedla agentura Reuters. Evropská komise by měla uvalit cla v průměru 47 procent od 6. června. Sankce je ale jen předběžná a evropský komisař pro obchod Karel De Gucht usiluje o vyjednání řešení s Pekingem. Vlády EU mají do pátku předložit ke komisařovým plánům písemné stanovisko. České ministerstvo průmyslu a obchodu s uvalením prozatímního antidumpingového opatření stejně jako řada dalších států nesouhlasí, uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Paták.

Pro zavedení cel je jen malá skupina zemí v čele s Francií a Itálií. České ministerstvo průmyslu a obchodu kauzu sleduje. Vychází z konzultací jak s dovozci, pro které by šlo o likvidační záležitost, tak s výrobci, které ale dovoz z Číny neohrožuje. „Pozice České republiky je tak vůči návrhu Evropské komise negativní. Nesouhlasíme s uvalením prozatímního antidumpingového opatření,“ uvedl Paták.

Agentura Reuters hovořila s představiteli 21 z celkem 27 zemí EU. Zbývajících šest se buď ke clům odmítlo vyjádřit, anebo nebyl k zastižení nikdo, kdo by se k tématu mohl vyjádřit. Jména jednotlivých zemí Reuters nezveřejnil. Případ cel na solární panely je zatím největším obchodním případem, kterým se Evropská komise zabývá.

Evropa Čínu potřebuje

Postoj k celním poplatkům ukazuje na rozdělení EU v názoru na to, jak se vypořádat s Čínou. EU potřebuje, aby Peking kupoval zboží evropských firem, na druhé straně však unie Čínu obviňuje, že poškozuje evropské firmy subvencováním vývozu. Čína je druhým největším obchodním partnerem EU.

Vývoj solární energetiky v ČeskuVývoj solární energetiky v Česku|E15

Čína v roce 2011 dovezla do Evropy solární panely a příslušné součásti za 21 miliard eur (asi půl bilionu korun). Evropské firmy v čele s německou Solar World ale Peking obviňují, že se dumpingovými cenami snaží zlikvidovat evropskou produkci a zcela v Evropě ovládnout trh. Čínští výrobci technologií pro obnovitelné zdroje energie čelí kvůli své státem subvencované produkci obchodním sankcím také ve Spojených státech.