Fúze Unipetrolu a České rafinérské stále nemá souhlas

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: unipetrol.cz

Čekání na schválení fúze České rafinerské a Unipetrolu antimonopolním úřadem se protahuje. Poté, co se malé čerpací stanice ohradily proti hrozbě dominantního postavení Unipetrolu na trhu, se regulační úřad rozhodl schválení transakce oddálit. Podle posledních informací nemusí obchod dostat zelenou ani do konce ledna.

Ačkoli o fúzi se mělo definitivně rozhodnout do konce roku, hraniční datum se posouvá. „Termín ukončení správního řízení nelze předjímat. Úřad bohužel nemůže sdělit více informací o probíhajícím šetření,“ říká místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Michal Petr.

Unipetrolu se průtahy nelíbí a mluví o zbytečném odkladu rozhodnutí. „Jsme trochu překvapeni, že posouzení ze strany ÚOHS trvá tak dlouho. Z našeho pohledu jde o poměrně jednoduchý případ a i všichni odborníci a analytici se domnívají, že ÚOHS by měl tuto transakci schválit dříve,“ říká mluvčí společnosti Unipetrol Mikuláš Duda.

Ačkoli o fúzi se mělo definitivně rozhodnout do konce roku, hraniční datum se posouvá

K podstatnému narušení hospodářské soutěže dochází, přesáhne-li společný podíl spojujících se soutěžitelů na relevantním trhu 25 procent. „Při rozhodování úřad posuzuje zejména potřebu zachování a rozvíjení účinné hospodářské soutěže, strukturu všech spojením dotčených trhů, podíl spojujících se soutěžitelů na těchto trzích či jejich hospodářskou a finanční sílu,“ přibližuje posuzované faktory Michal Petr. Regulátor také hledí na vývoj nabídky a poptávky na dotčených trzích, potřeby a zájmy spotřebitelů a výzkum a vývoj.

Unie nezávislých petrolejářů podala k ÚOHS námitku proti ovládnutí stoprocentního podílu České rafinérské petrochemickým holdingem Unipetrol v září. Malým „pumpařům“ se nelíbí představa příliš velikého podílu Unipetrolu na trhu a tak i možnost diktovat trhu ceny. Unipetrol oznámil, že využil předkupního práva a přijal nabídku italské firmy Eni na odkup jejího podílu v České rafinérské, v červenci. Za 30 milionů eur má získat zhruba 32,5 procenta akcií, přičemž se po případném schválení transakce stane stoprocentním majitelem rafinerie.