Hutím pomůže růst spotřeby v Evropě, snižování výroby neplánují

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: anna vackova / e15

Největší české ocelárny plánují výrobu jako v loňském roce. Pokles odbytu čekají výrobci trubek pro těžbu ropy a plynu.

Ve světovém ocelářství skončil další z velkých růstových cyklů. České hutě se přesto nebudou mít špatně. Podrží je rostoucí odbyt v Evropě. Podle odhadu Světové ocelářské asociace (WSA) zažije Evropská unie růst spotřeby o 2,2 procenta na 153,1 milionu tun.

Český závod Arcelor-Mittal i Třinecké železárny proto plánují letošní výrobu na úrovni loňského roku. Pocítí ovšem tlak v podobě klesajících marží.

„Předpokládáme, že letos bude reálná poptávka po našich hlavních výrobcích na trzích v našem regionu stabilní. Očekáváme, že se zvedne objem veřejných zakázek, a tedy i spotřeba oceli,“ říká Shahab Husain, ředitel pro prodej a marketing a člen představenstva ArcelorMittal Ostrava.

Třinecké železárny čekají podobný vývoj na trhu jako loni. Nejprodávanějším výrobkem zůstane drát, ocelové tyče a kolejnice. „Výrobu plánujeme ve stejném objemu jako loni, což je přibližně 2,5 milionu tun oceli,“ uvádí mluvčí firmy Petra Jurásková.

České hutě podporují volání evropských hutních asociací po zavedení ochranných cel, která cenu čínské oceli na evropském trhu zvednou

Evropský trh s ocelářskými výrobky bude držet poptávka z automobilového průmyslu, stavebnictví i z oboru spotřebního zboží, očekává ratingová agentura Moody’s. „Lepší výhlídky západoevropské ekonomiky pomohou zmírnit dopady poklesu cen ocelářských výrobků, které způsobují levné dovozy z Číny a nadprodukce v Itálii,“ tvrdí Hubert Allemani, viceprezident Moody’s.

S konjunkturou nicméně nemůže počítat těžba ropy a plynu. Kvůli nízkým cenám obou komodit těžaři seškrtali investice do rozvoje těžby. Cítí to i výrobci trubek.

„V roce 2015 jsme zažili dramatický pokles spotřeby trubek pro ropný průmysl. Protože nelze očekávat výraznou změnu této situace, nemůžeme být příliš optimističtí ani v roce 2016,“ konstatuje Zdeněk Zemek, majitel hutnického holdingu Z-Group. Stejnou zkušenost mají také v Třinci. Z-Group přesto plánuje, že letos vyrobí stejně jako loni celkem 50 tisíc tun trubek.

Očekávaná spotřeba oceli v roce 2016Očekávaná spotřeba oceli v roce 2016|E15

Do vývoje světového trhu s ocelí výrazně promluví Čína. WSA uvádí, že letos spadne spotřeba oceli v Číně o dvě procenta na 672,2 milionu tun. Ještě v roce 2014 přitom Čína spotřebovala 710 milionů tun oceli. V zemi je přitom tolik nadbytečných výrobních kapacit, které by pokryly evropskou spotřebu za dva roky.

Evropští oceláři se proto bojí, že Čína zaplaví svět levnou produkcí. „Levné dovozy z Číny nám již delší dobu činí potíže. Především tím, že sráží cenovou úroveň evropského trhu,“ dodává Zemek.

České hutě podporují volání evropských hutních asociací po zavedení ochranných cel, která cenu čínské oceli na evropském trhu zvednou. „Levná ocel z Číny je ohrožením pro celý hutní a ocelářský průmysl v Evropě, kde plníme veškeré ekologické limity na rozdíl od výrobců v Číně,“ říká mluvčí firmy Jurásková.