Inventuru chemikálií průmysl ustál. Zatím

Chemička DEZA Valašské Meziříčí vypustí v ČEsku nejvíce rakovinotvorných látek

Chemička DEZA Valašské Meziříčí vypustí v ČEsku nejvíce rakovinotvorných látek Zdroj: ctk

Katastrofické předpovědi, že evropský systém registrace a povolování chemických látek (REACH) zruinuje český chemický průmysl, se po pěti letech praxe nenaplnily. Dosavadní výdaje velkých chemických firem, které musely registrovat používané substance jako první, jsou proti původním odhadům několikanásobně nižší, tvrdí Svaz chemického průmyslu.

Čekalo se, že výrobci chemikálií utratí za testování látek, podrobnou dokumentaci o jejich dopadech na zdraví a životní prostředí a vlastní registraci čtyři až sedm miliard korun.

Přesné náklady nařízení REACH, které má zajistit bezpečnější používání chemických látek v Evropské unii, v Česku dosud nikdo nespočítal. Nezná je ministerstvo průmyslu ani ministerstvo životního prostředí. Konkrétní číslo daly dohromady jen hutnické firmy. Odhadují, že je REACH zatím stál zhruba miliardu korun. I to je méně, než se původně počítalo.

O REACH čtěte více:

REACH může do pěti let zničit většinu malých chemických firem

Účet ovšem není konečný. Teď teprve začne proces povolování látek, které Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) postupně označuje za zvláště nebezpečné. „Náklady na toto povolování budou několikrát vyšší než na registraci,“ uvedl ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák. Agentura bude nejdříve zkoumat, zda jsou látky natolik rizikové, že je bude muset zakázat. Firmy pak budou muset zdůvodnit, proč je potřebují, případně zda je mohou nahradit. Za povolení k používání nebezpečného materiálu budou muset platit.

Příkladem může být šestimocný chrom, který se používá ve výrobě elektroplechů. „Ten je technologicky nenahraditelný. Zatím jsme byli schopni přesvědčit ECHA o posunutí autorizace jeho používání o tři roky,“ říká Vladimír Toman z asociace Hutnictví železa.

Registruj, nebo skonči!

Chemické hrátky

Ne každá chemikálie je jed