Investoři z Wood & Company prodali okenářský byznys

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: RI OKNA

Největší tuzemský výrobce a prodejce oken značek Vekra, Otherm a TWW má nového vlastníka. Majitelem společnosti Window Holding se stala skupina privátních investorů ze Slovenska částečně napojená na jednoho z dodavatelů holdingu. Deníku E15 to potvrdil Jan Tušl z nejvyššího vedení holdingu.

Pro skupinu se tím uzavřela jedna etapa. Na jejím začátku byla v roce 2008 akvizice tří důležitých okenářských firem. V jejím závěru propad trhu a s tím související peripetie. Nyní však společnost rozjíždí nový start. Investuje do rozšíření produktové škály, služeb a nových obchodních sítí. Díky novým majitelům společnost buduje obchodní zastoupení na Slovensku, posiluje také vývoz do Německa a Švýcarska.

Nový začátek umožnilo holdingu také vyřešení tíživého akvizičního dluhu. Majitele totiž změnily i pohledávky věřitelů Window Holdingu, které od bank převzali další slovenští investoři.

„První, co jsme chtěli za management, je, aby finanční očekávání nových investorů byla v souladu se situací na trhu. Což se povedlo. Zjednodušeně řečeno, teď máme finanční prázdniny,“ řekl Tušl.

Noví investoři si začnou peníze z firmy brát až v budoucnosti nebo svou investici pokryjí zhodnocením firmy. Díky tomu je teď skupina schopna financovat provoz a investice z vlastních zdrojů.

Majitelé v utajení

Noví majitelé holdingu zatím veřejně vystupovat nechtějí. Z obchodního rejstříku lze jen vyčíst, že v čele představenstva nové mateřské společnosti Window Holding SK je právník Marian Garaj.

Navazují tak na své předchůdce, kteří rovněž zůstávali ve skrytu. Často se jako o vlastníkovi mluvilo o společnosti Wood & Company. Podle Tušla to však pravda nebyla. „Wood & Company ve Window Holdingu nikdy žádný podíl neměla. Šlo asi o deset českých a slovenských soukromých osob, které se Wood & Company zaštítily,“ vysvětluje manažer.

Faktem ovšem také je, že jedním z investorů v okenářské skupině byl například Jan Sýkora, spolumajitel a šéf představenstva Wood & Company. Bližší informace zatím nejsou ani k novým držitelům dluhu. „Banky dluh prodaly za tržní hodnotu, která byla nižší než jeho hodnota nominální,“ uvedl Tušl. Server Motejlek. com před časem napsal, že jen akvizice Vekry stála holding přibližně miliardu korun.

Změny v managementu

Vedení firmy prošlo částečnou proměnou. Kontinuitu bude zajišťovat Jan Čajan a Jan Tušl, který byl do podzimu 2012 také generálním ředitelem. Z této funkce se změnou vlastníka odešel krizový manažer Roman Stupka. Noví majitelé se rozhodli, že pozici generálního ředitele zruší a místo něho bude společnost řídit tříčlenné představenstvo, v němž bude právě Čajan a Tušl.

Holding loni utržil kolem 1,3 miliardy korun. Letos plánuje růst přibližně o deset procent. „Firma je nastartovaná, letos se nám daří,“ poznamenal Tušl. Na vrcholu činily tržby společnosti zhruba 2,2 miliardy. Společnost nyní zaměstnává kolem 750 lidí ve čtyřech továrnách. Pátý provoz ve Staré Pace firma během krize zavřela.

Lidé kolem Wood & Company nebyli jediní, komu okna nepřinesla očekávané zisky. Zuby si v branži vylámala také investiční skupina Penta s polskou firmou Okna Rabien, která zkrachovala. Slovenských okenářů Noves Okná by se Penta ráda zbavila. Dobrodružství neklaplo ani v případě realitní skupiny Orco, jejíž AQ Okna zkrachovala už v roce 2009.

Největší okenářská skupina

Na levných oknech neušetříte