Jak skončí solární panely? Stále není jasno

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: ctk

Více než 22 tisícům majitelů fotovoltaických elektráren zbývají už jen dva měsíce, aby s některým z kolektivních systémů podepsali smlouvu na pozdější likvidaci svých solárních panelů. Vyžaduje to zákon o odpadech. Jenže ministerstvo životního prostředí (MŽP) zatím nepřipravilo vyhlášku, která určí výši poplatku za recyklaci a způsob nakládání s vytvořenou finanční rezervou.

„Vyhlášku by měla schválit vláda v první polovině roku, přesný termín teď vzhledem k legislativnímu procesu nemůžeme odhadnout,“ uvedl mluvčí MŽP Matyáš Vitík.

Absence vyhlášky ztrpčuje život i kolektivním systémům, které mají o odběr a zpracování panelů zájem. Firma Asekol sice systém pro solární panely loni založila, ale kvůli nejasným podmínkám ho nepropaguje. V přípravách nejdále pokročily systémy Rema PV Systém a Retela. Prvně jmenovaný už několik smluv s majiteli elektráren podepsal, ale bez klauzule o poplatcích. „Majitelé mají možnost v případě budoucího nesouhlasu se sazebníkem od smlouvy odstoupit,“ uvedla mluvčí Rema PV Lenka Kleger.

Retela minulý týden zatím jako jediná česká firma podepsala smlouvu o spolupráci s celoevropským systémem PV Cycle. Ten zastupuje evropské i mimoevropské výrobce, kteří v něm tvoří rezervy na budoucí likvidaci panelů.

„Budeme odebírat panely od členů PV Cycle, kteří se zapojí do kolektivního systému Retela. Režim bude obdobný jako u výrobců jiných elektrozařízení,“ vysvětluje jednatel Retely Jaroslav Vladik. Ani on ale zatím kvůli neexistenci vyhlášky nemá pro provozovatele fotovoltaických elektráren konkrétní nabídku.

Asociace Czepho, která zastupuje majitele elektráren, zatím členům nedoporučuje, aby s kolektivními systémy uzavírali smlouvy. „Pravidla tak, jak jsou dnes zákonem nastavena, negarantují, že zaplacené peníze někdo během třiceti let neukradne. Dokud nebude vydána prováděcí vyhláška, není vůbec jasné, jak bude systém fungovat,“ zdůraznila výkonná ředitelka asociace Zuzana Musilová. Tvrdí, že jde jen o další tunel na majitele solárních elektráren.

Provozovatelé totiž podle zákona o odpadech musí splatit náklady na likvidaci panelů už do roku 2019 – navzdory tomu, že životnost technologie skončí o dvacet let později. Poplatky také nebudou moci reagovat na zlevňování recyklační technologie, takže systém může být pro majitele zbytečně drahý.

Kdo zaplatí recyklaci

Financování sběru a likvidace solárních panelů instalovaných po 1. lednu 2013 zajistí výrobci nebo dovozci. Ti, kteří budou likvidaci zajišťovat sami, musí poskytnout záruku formou vázaného bankovního účtu. Za solární panely uvedené na trh před 1. lednem 2013 ručí jejich provozovatelé. Ti musí uzavřít smlouvu o odběru a likvidaci s některým kolektivním systémem. V letech 2014 až 2019 musí hrazením poplatků vytvořit dostatečnou rezervu pro likvidaci panelů. Jejich výši stanoví vyhláškou vláda.