Japonsko oživí první jadernou elektrárnu po Fukušimě. I přes odpor obyvatel

Zásobníky, ze kterých unikla kontaminovaná voda

Zásobníky, ze kterých unikla kontaminovaná voda Zdroj: ctk

Japonsko se rozhodlo obnovit provoz v jaderné elektrárně Sendai v jižní části země. Dosud se od katastrofy ve Fukušimě v roce 2011 restartování jaderných elektráren bránilo. Konečný souhlas se spuštěním dal guvernér japonské prefektury Kagošima Juičiro Ito.

Guvernér k tomuto kroku přistoupil, přestože část obyvatel má stále z jaderné energetiky obavy. „S ohledem na všechny okolnosti musím říct, že stále musíme spoléhat na jadernou energii, a je pro nás krajně důležité, abychom postupně prováděli plán (restartování elektráren),“ řekl jen několik hodin poté, co rada prefektury schválila restart.

Toto rozhodnutí je finálním krokem před tím, než experti provedou kontrolu elektrárny Sendai; její provoz by měl být obnoven počátkem příštího roku.

Všech 48 funkčních reaktorů bylo kvůli bezpečnostním kontrolám či opravě odstaveno po katastrofě z března 2011, kdy Japonsko zasáhlo zemětřesení a následná vlna cunami. Výjimkou byly jen dva reaktory, které dočasně fungovaly ještě asi rok. Sendai bude první elektrárnou, která obnoví provoz na základě nových bezpečnostních pravidel, zavedených po katastrofě Fukušimy.

Město restart potvrdilo

Město Sacumasendai, kde elektrárna stojí, už její restart odhlasovalo. Část obyvatel s ním ale nesouhlasí. Oznámení rady o kladném hlasování téměř nebylo slyšet přes křik a protesty asi 200 lidí v sále pro diváky. Někteří křičeli: „Chraňte životy obyvatel!“, zatímco jiní skandovali: „Hanba vám!“, uvedla japonská tisková agentura Kjódó.

JaponskoJaponsko | Profimedia.cz

Kritici obnovení provozu elektrárny mají především obavy z několika aktivních sopek v jejím okolí. Nedávná erupce sopky v severním Japonsku, která si vyžádala desítky obětí, podle nich ukázala, že předpovědět se stoprocentní jistotou sopečnou aktivitu je prakticky nemožné.